"Beypazarı havucu depolarda çürümesin!"

Ankara

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Türkiye’de havuç üretiminde önemli bir paya sahip olan Beypazarı’nda çiftçilerin mağduriyetlerini TBMM’ye taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Türkiye’de havuç üretiminde önemli bir paya sahip olan Beypazarı’nda, Covid-19 kısıtlamaları tarımsal üretim yapan çiftçilerin mağduriyetlerini TBMM’ye taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’li Yeşil verdiği soru önergesinde; “Türkiye’de havuç üretiminde önemli bir paya sahip olan ilçemiz Beypazarı’nda, Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle tarımsal üretim yapan çiftçilerimiz mağdur durumdadır. Havuç tüketimindeki daralma nedeniyle de ekonomik olarak mağduriyetlerin artması ihtimali bulunmaktadır. Beypazarı Ziraat Odası, ilçedeki çiftçilerimizin yüzde 20’ye yakın kayıp yaşadığını, havuç fiyatlarının geçen seneki fiyatlara yakın olmasına rağmen girdi maliyetlerinin artması ve tüketimin ülke çapında azalması nedeniyle zor durumda olduğunu açıklamıştır. Hal böyleyken arz tarafındaki üretim, talep tarafındaki tüketim ile dengelenememiş ve hasadı yapılan mahsullerin bir kısmı tarlalarda kalmış, depolar dolu olduğu için hasadın çürüme tehlikesi baş göstermiştir.” dedi.

TARIM SEKTÖRÜ DARALMAYA DEVAM EDİYOR

Covid-19 salgını nedeniyle tüm Dünya’da tarımın en stratejik üretim sektörlerinden birisi olduğunu ifade eden Yeşil, tarımsal üretim yapan çiftçilerin artan girdi maliyetleri ve tüketimdeki daralma nedeniyle borçlarını ödeyemez bir noktaya savrulduğunu belirtti. Yeşil ayrıca; kredi borçlarının ödenememe tehlikesinin, borç yükünün çevrilmesini de engelleyeceğini ve ileriki süreçte doğrudan tarımsal üretime olumsuz etki ederek telafisi güç zararların oluşmasına neden olabileceğinin altını çizdi.

BEYPAZARI HAVUCU KORUNMASI GEREKEN BİR MARKA

Beypazarı’nda üretilen havuç, Kum Havucu olarak lezzeti ve kalitesiyle tescilli bir değer olduğunu soru önergesinde belirten Yeşil; “Kum Havucundan üretilen Havuç Lokumu mineral bakımından çok zengin olmasının yanı sıra, bölge için de endemik bir türdür. Bu türün üretimi ve devamlılığı, marka değeri bakımından da oldukça önemlilik arz etmektedir.” yorumunda bulundu.

Konuyu meclise taşıyan Yeşil, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

Çiftçilerimiz üretim yapmak için aldıkları kredilerinin uygun faizlerle yapılandırılması ve doğrudan hibe desteği konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Son 10 yıl içerisinde Beypazarı’nda ton bakımından ne kadar havuç üretimi yapılmıştır? Beypazarı’nda Tarım Kredi Kooperatifinin 2010- 2020 yılları arasında kredi ve hibe kullandırdığı çiftçi sayısı ve miktarı ne kadardır? Bölgede 2020 yılında Tarım Kredi Kooperatifinden kullandığı kredi nedeniyle icra takibine alınan çiftçi sayısı ve miktarı ne kadardır? Bakanlık icra takibine düşerek tarlası, traktörü ve tarımsal üretimde kullanılan diğer araç gereçlerine haciz işlemi uygulanan çiftçilerimizin sayısı kaçtır? Türkiye’deki havuç üretiminin yüzde kaçı Beypazarı’nda üretilmektedir?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.