CHP'li Taşçıer'den Medeni Kanun'un kabulünün 95. yıl dönümü mesajı

Ankara

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Gamze Taşcıer, Medeni Kanun’un kabulünün 95. yılı münasebetiyle yazılı bir açıklama yayınladı

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Gamze Taşcıer, Medeni Kanun’un kabulünün 95. yılı münasebetiyle yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle;

“Büyük Cumhuriyet devriminin en önemli kazanımlarından olan, çağdaşlaşma hareketinin ve medeniyet yolunda ilerlemenin en hayati adımlarından biri olarak, kadını ikinci sınıf insan olmaktan kurtaran Medeni Kanun’un ilanının 95. yılında, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyet'in kurucu kadrolarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini ve hak mücadelesi veren tüm kadınları minnetle anıyorum.

17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun, Cumhuriyet öncesi kadını yok sayan karanlığın üzerine adeta bir Güneş olmuş, tuttuğu ışık ile kadını toplumun özgür ve kanunlar önünde eşit bireyleri olarak görünür kılmıştır. Dünyanın pek çok ülkesinden önce, kadınlar adına böylesi bir hak kazanımının mimarlarına ve hak mücadelesini veren herkese büyük bir şükran borçluyuz.

Çağdaşlaşmanın ve medeniyetin olmazsa olmazı kanunlar önünde cinsiyet eşitliğini sağlayan Medeni Kanun, üzülerek ifade etmek isterim ki, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda dahi tartışmaya açılmak isteniyor. Kadınlar için hava kadar, su kadar hayati olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi öne sürenlerin asıl dertlerinin Medeni Kanun ile olduğu hepimizin malumudur. Bu zihniyetin problemi, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmasıdır. Bu karanlık ve çağdışı aklın kalıntılarının bugün dahi kendini göstermesi, kadınlar açısından mücadelenin durmaksızın sürdürülmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Bizler kazanılmış haklarımızdan geriye bir milim dahi atmayacak olmanın ve kadın ile erkeğin hayatın her alanında, kanunların yanında zihinlerde de tam eşitliği sağlayacak olan mücadeleyi vermenin kararlılığı ile bir aradayız. Büyük devrim ile kazandığımız haklara yenilerini ekleyerek, zihinlerdeki karanlıkları da aydınlatacak, toplumsal cinsiyet eşitliğini hayatın her alanında sağlayacağız. Sözümüz söz, bu mücadeleyi başarıya ulaştıracağız.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.