Süt krizi büyüyor: "Üreticinin tek çaresi hayvanı kesime göndermek"

Ankara

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, artan saman ve yem fiyatlarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye yazılı soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, artan saman ve yem fiyatlarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye yazılı soru önergesi verdi. Yeşil, “Yüksek girdi maliyetleri, canlı hayvan ve et ithalatı ile büyük sıkıntıya giren hayvancılık sektörü; şimdi de ot, saman ve yonca gibi kaba yem fiyatlarındaki fahiş artışları sebebiyle tamamen bitme noktasına geldi. Geçtiğimiz yıl kilosu 75 kuruş ile 1.25 TL arasında değişen saman fiyatları bu yıl %80 oranında artarak 2.50-3 TL oldu. Üreticilerimiz çaresizce kalitesiz yemlere ve alternatif ürünlere yönelmek durumunda kalıyor. Süt üreticilerimiz zararda olduğu için hayvanlarını kesime yolluyor.” dedi.

1 KİLO PEYNİRİN FİYATI 1 KİLO ETİ GEÇTİ

Hayvan üreticilerinin, artan döviz kurları ile girdi maliyetleri yükselirken, ithal edilen canlı hayvan, et ve süt ürünleri arasında sıkışıp kaldığına dikkat çeken Yeşil, “Artan saman ve yem fiyatları sebebiyle hâlihazırda pahalı olan et ve süt ürünleri gibi temel gıdaların fiyatları artacak, bu durum da tüketiciler üzerinde yük oluşturacaktır. Artan saman fiyatlarını karşılamakta zorlanan hayvan üreticilerimiz hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor. Bu durum hem hayvanların azalmasına sebebiyet veriyor hem de süt ve süt ürünleri fiyatlarında artışa neden oluyor. Olan yine vatandaşlarımıza oluyor ve vatandaşlarımızın bütçesinde ciddi bir maliyet yükü oluşuyor” diye konuştu.

ÜRETİCİMİZ, İÇMEK İÇİN BİLE SÜTÜ ZOR BULUYOR

Hayvancılıktan başka yapacakları meslekleri olmayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan vatandaşların durumuna da dikkat çeken Yeşil, vatandaşlarımız önceden besicilikten ticaret yaparken, bırakın ticareti şimdilerde kendileri bile içecek süt bulamıyor” diye konuştu. Yeşil’in Bakan Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ise şöyle:

-2022 için üretilen saman ve kaba yem miktarı ve 2023 için ihtiyaç duyulan miktar ne kadardır?

-Saman ve kaba yem stokçuluğu hakkında ne gibi önlemler almıştır?

-Hayvansal üretimde girdi maliyetlerini düşürmek için bakanlık olarak planlamanız var mı?

-Sektörün üretim başta olmak üzere var olan yapısını güçlendirmek, geliştirmek için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.