"Finike portakalı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya"

Antalya

Yüksek girdiler yüzünden Finike portakalı yok olma tehlikesinde

Yüksek girdiler yüzünden Finike portakalı yok olma tehlikesinde. Üretici satış fiyatının 2 lirayı geçmemesi nedeniyle maliyeti bile karşılayamadığını söylerken CHP’li Özer sökülen bahçelere dikkat çekti: “Coğrafi işaretli Finike portakalını gelecek kuşaklar sadece fotoğrafta görmesin!”

Finike’de portakal üreticisini ziyaret eden CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, 30 kuruşa inen limonun dalında kaldığını hatırlatarak “Finike portakalı da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir yandan soğuk havayla mücadele eden üretici, maliyeti karşılamadığı için zorda” dedi. Özer, “Eğer gerekli ilgi gösterilmezse dünyanın en iyi aromasına sahip olan, coğrafi işaret almış Finike portakalını belki de gelecek kuşaklar ancak fotoğraflarda görebilecek” diye konuştu.

AZ SAYIDA BAHÇE KALDI

Arazilerin bölündüğünü, portakal bahçelerinin miras yoluyla küçülmeye başladığını ve birçok yerde bahçelerin tek tek sökülmeye başlandığını belirten Özer şöyle devam etti: “Büyük bahçesi olan çok az sayıda üretici kaldı. Zaten bahçe bakımı yeterince zor, bir de elektrik, mazot, gübre gibi girdilere yeterli destek verilmezse bu portakal bahçelerini de kaybedebiliriz. Kalitesini koruyabilme bir yana üretici artık Finike portakalının varlığını koruma mücadelesi veriyor.”

MAZOT VERGİDEN ARINDIRILMALI

Üreticinin sorunlarına acil ve işe yarar çözümler beklediğini söyleyen CHP’li Özer, “Gübrede fatura üzerinden yüzde 50 oranında destekleme yapılması çiftçiyi rahatlatır. Mazotun da vergiden arındırılması gerekir. Çiftçi ne kadar mazot kullanıyorsa tespit edilerek yıllık mazot tüketimi vergisiz olarak bir karne üzerinden yapılabilir” diye konuştu. Özer, gereken önlem ve desteklerin alınmaması halinde Finike portakalındaki üretimin sürekliliğini kaybedeceğini dile getirdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.