Kamudaki engelli kotasına uyulmadığı iddiası Meclis gündeminde

Antalya

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, farklı engel grupları ile ilgili çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarının kamu kurumlarının engelli istihdamında uymakla yükümlü olduğu kotanın gereğini yapmamasından kaynaklanan hoşnutsuzluğunu hazırladığı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, kamu kurumlarının engelli istihdamında uymakla yükümlü olduğu kotanın gereğini yapmamasından kaynaklanan hoşnutsuzluğunu hazırladığı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı. 
 

 Bülbül'ün önergesi şöyle:

"Türkiye’de engellilerin; yaş, cinsiyet, medeni durum, il ve engel gruplarına göre güncel verilerinin olmaması, engellilere yönelik sunulması gereken kamu hizmetlerinin planlama ve bütçelemesinde etkili bir yaklaşımın olmadığını göstermektedir.

Bir yanda açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayıp işsiz kalan yüz binlerce engelli bulunurken kamu kurumlarında ve özel işletmelerde yasal engelli istihdam kotası açığı bulunmaktadır. Öte yandan kamuda ve özel sektörde yasal istihdam kotasını doldurmayan kurumlar hakkında gerekli yaptırımlar yerine getirilmemekte ve yüz binlerce engelli yurttaş atama beklemektedir.

Sağlıklı ve her türlü şiddetten arındırılmış bir kentte yaşamak; sağlık, eğitim, ulaşım ve istihdam haklarına erişilebilmek, toplumsal ve politik nedenlerle ortaya çıkan engellilik durumunu azaltacaktır. Engellilik mevcut siyasal ve sosyal politika tercihlerinin sonucu olarak artmakta, engeller azaltılırsa engelliliğin de azalacağı öngörülmektedir.

Engelli emeğini değersizleştiren söylemle mücadele edilmeli, engelli bireylerin mesleki beceriler edinerek toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılabilmesi gerekmektedir.

Engellileri görünmez kılmaya çalışan tekçi, hiyerarşik yaklaşımlar ret edilmeli, engellilerin eğitim, sağlık, istihdam talepleri kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından titizlikle ele alınmalıdır.

Engelliliğin perçinlediği toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri nedeniyle kadın engelliler artan bir eşitsizlikle karşı karşıya kalmaktadır. Kadın engelliliğinin tanınması, temsili ve sorunlarının çözülmesi yönünde çalışmaların derhal başlatılması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

Farklı engel grupları ile ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları tarafından engelli yasal istihdam kotasını doldurmayan kamu ve özel sektöre ait işyerlerine yönelik % 3’lük kotanın % 6’ya çıkarılması, bu kotayı doldurmayan kamu ve özel sektör kuruluşlarının istihdam etmedikleri her engelli birey için her ay asgari ücret düzeyinde cezalandırılması, kotaya uymayan kamu ve özel sektör kuruluşlarından toplanacak paralarla oluşturulacak fonun sadece engellilerin ihtiyaçlarının giderilmesi için kullanılması talep edilmektedir. Bakanlığınız bu konu ile ilgili ne tür çalışmalar yapmaktadır?

Farklı engel grupları ile ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları 2022 sayılı yasa uyarınca engellilere devlet tarafından 1., 2. ve 3. derecede ödenen ücretlerde ailenin gelirinin değil, engelli bireyin gelirinin esas alınması yönündeki talebini karşılamak için Bakanlığınız ne tür bir çalışma yapmaktadır?

Engelli bireylerin mesleki beceriler edinerek toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılabilmesi amacıyla Bakanlığınız engelli istihdamının artırılmasına yönelik ne tür projeler geliştirmektedir?"

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.