KPSS skandalı Meclis gündeminde

Antalya

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül çeşitli sosyal medya mecralarında ve haberlerde, KPSS 2022 sorularının “Yediiklim Yayınları”na ait deneme sınavlarında yer aldığına dair iddialar ve bu iddiaları destekleyen örneklerden yola çıkarak hazırladığı soru önergesiyle konuyu meclis gündemine taşıdı.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, KPSS sorularının çalınması iddialarını Meclis's soru önergesi olarak taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması istemiyle verilen önerge şöyle:

"Çeşitli sosyal medya mecralarında ve haberlerde, KPSS 2022 sorularının “Yediiklim Yayınları”na ait deneme sınavlarında yer aldığına dair iddialar ve bu iddiaları destekleyen örnekler yer almaktadır. Her ne kadar ÖSYM iddialara dair asılsız olduğu yönünde bir paylaşım yapmışsa da iddiaların daha ciddi biçimde ele alınması gerekmektedir.

Benzer sorunlar geçmiş yıllarda da yaşanmış, KPSS ve YGS’de yaşanan kopya skandalları ve söz konusu skandallar karşısında ilgili kamu kurumları suskunluğu tercih etmiş, yargı organları tarafından skandalın üstü örtülmeye çalışılmıştır. İhmali görülenlere siyasi iktidar tarafından kollanmıştır.

Haklarını savunan öğrencilerin, çocuklarının ve öğrencilerinin emeğini, geleceğini savunan velilerin ve öğretmenler darp edilmiş, haklarında açılan davalardan cezalar alması yoluna gidilmiştir.

Skandallardan kamuoyu ancak AKP ve cemaat kavgasının açığa çıkmasından sonra haberdar olabilmiştir.

Bu süreçte kimsenin siyasi sorumluluk almaması ve getirilen her eleştirinin “algı yaratılıyor, delil yok, siyasi istismar konusu yapılıyor” denilerek susturulmak istenmesi kamuoyunun zihninde tazeliğini korurken söz konusu iddialar herkesin aklında soru işaretleri oluşturmaktadır.

Eğitim alanında uzmanlar siyasi iktidarın toplumu kutuplaştırdığını ve bunun da normalleştirilmek istendiği bir dönemde, bu ve benzeri iddiaların, gençlerin ve öğrencilerin umutlarını ve yarına dair güvenlerini yok etmekte olduğuna dikkat çekmektedir.

Öğrencilerin ve öğrenci velilerinin her sınav için adaylardan yüksek tutarda paralar isteyen ÖSYM’nin ve geçmişteki skandallar sonrasında ÖSYM’nin yapısını değiştiren siyasi iktidarın asıl sorumluluğunun perdelenmek istenmesinden rahatsızlık duydukları görülmektedir.

Eğitim emekçileri kopyaları ve benzer skandalları protesto ettiği ve öğrencilerinin, gençlerin emeğine ve geleceğine sahip çıktığı için üyelerinin yargılanması ve cezalar alması rağmen yaşanan skandalın ardındaki gerçeklerin tüm boyutlarıyla açıklanmasını ve KPSS’ye giren gençlerin uğradıkları hak kaybının engellenmesini talep etmektedirler.

Bu bağlamda;

Bakanlığınız KPSS 2022 sınavında yaşanan bu usulsüzlüğün giderilmesi ile ilgili ne tür çalışmalar yapmaktadır?

Bakanlığınız sınava giren gençlerin geleceğine dair umutlarını yitirmesine sebep olan ve hak ve fırsat eşitliğine aykırı olarak gerçekleşen bu skandal yaşayacakları mağduriyetin önlenmesi ile ilgili ne tür çalışmalar yapmaktadır?

KPSS ile Yediiklim Yayınları’nın deneme sınavlarındaki 20 benzer soru ile ilgili benzerlikten sonra kamuoyu şu sorunun cevabını aramaktadır: 20 ortak soru ÖSYM tarafından Yediiklim Yayınları’na verildi, yoksa Yediiklim Yayınları’ndan mı alındı? Bakanlığınız bu sorunun çözümü için herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır?

Bakanlığınız bu skandal dolayısıyla yaşanan adaletsizliğin giderilmesi amacıyla KPSS sınavının iptali ve yeniden yapılması ile ilgili herhangi bir çalışma yapmakta mıdır?"

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.