Atatürk anmasında ayağa kalkmayan askerler Meclis gündeminde

Gündem

Atatürk'ün Harbiye'ye girişinin 121. yıl dönümü 13 Mart tarihinde kutlanırken, törende yaşanan bir olay tartışmalara neden olmuştu.

Atatürk'ün Harbiye'ye girişinin 121. yıl dönümü 13 Mart tarihinde kutlanırken, törende yaşanan bir olay tartışmalara neden olmuştu. Ankara'da Kara Harp Okulu'ndaki törende, geleneksel yoklamanın yapıldığı sırada numara 1283'e geldiğinde Harbiyeliler ayağa kalkıp esas duruşta Atatürk'e saygı gereği "İçimizde" diye bağırmış ancak en arkada bulunan üniformalı 3 kişinin ayağa kalkmadığı ortaya çıkmıştı.


 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede "Kimler, aynı zamanda Atatürk'ün ordusu olan Türk Silahlı Kuvvetlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün anılmasından rahatsız olmuştur? Atatürk'ün Harbiye'de eğitmenler ve rütbelilerce de anılmasının son 10 yıldır kaldırılmış olmasında herhangi bir tarikat ya da cemaatin etkisi bulunmakta mıdır?" diye sordu.


Antmen, önergesinde askeri kaynaklardan yapılan açıklamalarda on yılı aşkın süredir bu törenlerde sadece askeri öğrencilerin ayağa kalktığı, salonda bulunan diğer askeri personelin kalkmadığının bildirildiğini, on yılı aşkın süredir bu uygulamanın var olduğu, ayağa kalkmayanların öğretmen asker olduğunun açıklanmış olduğunu ifade ederek "Oysa Harbiye'den yetişmiş bazı emekli subaylar ise söz konusu uygulamanın doğru olmadığını, kendi dönemlerinde salonda olan herkesin ayağa kalktığını ve kalkmasının zorunlu olduğunu ifade etmiştir.  2008 yılına ait tören videolarında salondaki herkesin eksiksiz ayağa kalktığı görülmektedir" dedi.



Alpay Antmen'in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;


– Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihi ve manevi şahsının anılmasında askeri bir gelenek olan Kara Harp Okulu törenleri ve yoklamalarında ayağı kalkılması esnasında oturan kişiler kimlerdir? Kimler, aynı zamanda Atatürk'ün ordusu olan Türk Silahlı Kuvvetlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün anılmasından rahatsız olmuştur?


– Konunun görüntülerinin kamuoyuna yansıması sonrası gelen tepkiler üzerine yapılan açıklamada öğrenciler dışındakilerin ayağa kalkmadığı belirtilmiş, bunun normal olduğu aktarılmış ancak harbiyede yetişmiş emekli subaylar ise durumun öyle olmadığını; törende herkesin ayağı kalktığını açıklamışlardır. Eğer bu doğru ise o zaman bu olay çok daha büyük bir skandal değil midir? Kim ya da kimler talimatla Atatürk'ün anıldığı esnada ayağa kalkılmamasını emretmiştir?


– Ayağa kalkmayan ve ayağa kalkılmamasını emreden kişiler hakkında soruşturma açılacak mıdır? Yoksa aleni şekilde Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihi ve manevi şahsına saygısızlık yapılmasına hem de Atatürk'ün ordusu içerisinde seyirci mi kalınacaktır?


– Atatürk'ün harbiyede eğitmenler ve rütbelilerce de anılmasının son 10 yıldır kaldırılmış olmasında herhangi bir tarikat ya da cemaatin etkisi bulunmakta mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.