Bakan Bilgin’den EYT hakkında yaş sınırı açıklaması

Gündem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'de (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yaş sınırına ilişkin Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yle bir araya gelmişti.

EYT için kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündemdeyken Bakan Bilgin bugünkü açıklamasında bütçe görüşmelerinde konuya açıklık getireceğini ifade etmişti.

Gündeme gelen bu belirsizlikle ilgili Bakan Bilgin, Meclis’te bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Bilgin şu ifadeleri kullandı;

3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

*Daha önce 3600’le ilgili bir düzenleme sözü verdik ve biz bunu gerçekleştirdik. Daha önce bu 4 meslek grubu kapsıyordu, biz bunu daha da genişlettik. Şimdi bunu daha da genişletiyoruz.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

*Üzerinde durduğumuz diğer önemli bir konu da asgari ücret. Geçen yıl önemli bir düzenleme yaptık. Bugün yeniden asgari ücretle ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Asgari ücretle ilgili bir araştırma yaptırdık. O araştırmaya göre ortalama kamuoyu beklentisi çok yüksek çıktı. İşverenlerin 7 bin civarında çıktı.

*Asgari ücretlerin oranı yüzde 38 ve bu da ciddi bir orandır. Bu da bize asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil.

*Bu düzenleme tüm çalışanların alacağı ücreti de düzenliyor.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL 

*Yaptığımız düzenlemeyle sözleşmeleri personelleri hemen kadroya geçiriyoruz. Bunların içerisinde sağlık çalışanı, sanatçı ve üniversite çalışanları da var. Sayı 500 bin. Bu çalışmanın reform niteliğinde olduğunu belirtmek isterim.

EYT AÇIKLAMASI

*EYT konusu en önemli konulardan biri. Uzamasının nedeni herkesi dinliyoruz. Şimdi odaları dinliyoruz. Bu işverenleri de yakından ilgilendiriyor.

*Yaş sınırını öteleyen diyenler de oluyor. 8 Eylül 1999 öncesi çalışanları bu kapsıyor. Ancak dijitale aktarılmayanlar var. Bunu halletmeye çalışıyoruz. İnşallah bu Ocak ayına sarkmaz ve bu ay Meclis’e gelir. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağız.

*Burada temel kriterler 3 tane. Bunlar yaş şartı olmasaydı emekli olan kişisini açıklamıştım. Bunu açıkça ifade etmek isterim ki biz en kapsamlı şekilde bu düzenlemeyi yapmaya çalışıyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.