CHP'den tebligat kanunu değişikliği önerisi

Gündem

CHP

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tebligat kanununda adres verme uygulamasının değişmesini istedi.


CHP'li Gök'ün TBMM Başkanlığı'na vermiş olduğu kanun teklifi şöyle:

GEREKÇE


"7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun 9. Maddesi adli süreçlere ilişkin taraflara bilgilendirme yapılması amacıyla gönderilen davetiyelerin ihtiva edeceği kayıtları düzenlemekte, aynı maddenin birinci fıkrasının birinci bendi “Tarafların ve varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile ikametgâh veya mesken yahut iş adreslerini” ifadesiyle adli sürece taraf bireyin kişisel bilgilerinin bütün taraflara bildirilmesinin önünü açmaktadır. Şiddete uğrayan ve öldürülen kadınların önemli bir kısmı boşanma sürecinde olan veya boşanmış kadınlardan oluşmakta, mahkeme celpleri ve uzlaşma tebligatlarında yazılan adresler şiddet eğilimi bulunan kişilerin zarar verme niyetinde oldukları kişilere ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Sözü geçen uygulama her tür yargılama sürecinde hukuki sınırlar dışına çıkma niyetinde olan, cebir, şiddet ve diğer yasadışı yollar ile adli süreci etkilemek isteyen şahısların kişiye özel bilgileri elde etmesini sağlamaktadır.

         Tebligatlar aracılığıyla ikametgâh, mesken veya iş adresleri açığa çıkan ve davaya taraf şahıslar tarafından tehdit altında kalan kişiler sıklıkla ikametgâh değiştirmek zorunda kalmakta, can güvenliğinden endişe eden bireylerin olağan bir hayat düzeni kurması zorlaşmaktadır. Sürekli ikametgâh değiştiren kişiler çalışma hayatına katılamadığı gibi kısa aralıklarla yapmak zorunda kaldıkları taşınma masrafları sebebiyle sürekli borç yükü altında hayatlarına devam etmektedirler. 

         Anayasa’nın özel hayatın gizliliğini koruma altına alan 20. maddesinde bulunan “Kişisel veriler ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir” ibaresine uygun olarak bireylerin ve kanuni temsilcilerinin sadece açık rızalarının alınması şartıyla adres ve iletişim bilgilerinin tebligatlara işlenmesi gerekmektedir. Adli süreçte tarafların birbirleriyle birincil olarak avukatları aracılığıyla ilişki kurması yargılama sürecinin daha sağlıklı işlemesine katkı sağlayacak, bireylerin can güvenliği koruma altına alınacaktır.   

         Kişisel verilerin korunması, yargı süreçlerine yasadışı yollar ile müdahale edilmesinin önlenmesi, sosyal ve hukuki anlaşmazlıklardan doğan çatışmaların tehdit unsuru haline gelmesinin önüne geçilerek bireylerin can güvenliklerinin sağlanması amaçlanmıştır. 

 

TEBLİGAT KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ


         MADDE 1- 11.02.1959 tarihli 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. 

 

          “Ancak 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olan her türlü dava, iş, işlem ve uzlaşma ile ilgili bu madde uyarınca gönderilecek davetiyelerde ve düzenlenecek belgelerde, tüm tarafların yazılı izni bulunmadıkça, davet edilen dışındaki diğer tarafların ikametgâh, mesken yahut iş adresine yer verilemez.”

         MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

         MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.