CHP'li Ağbaba, cezaevleri için alınması gereken tedbirleri açıkladı!

Gündem

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, koronavirüsle mücadele kapsamında cezaevlerinde alınması gereken önlemleri açıkladı. Ağbaba, hasta tutukluların serbest bırakılmasını ve ceza erteleme uygulaması istedi.


CHP'li Ağbaba'nın açıklamaları şöyle:

 

"Cezaevlerindeki durum içler acısı. 20 kişilik koğuşlarda 50 kişi; 50 kişilik koğuşlarda 80 kişi kalıyor. Bırakın nöbetleşe uyumayı bazı yerlerde insanlar neredeyse nöbetleşe nefes alıyorlar! Temizlik malzemelerine ulaşımda, tuvalet kullanımında ve su gibi bir temel hakka erişimde bile büyük aksaklıklar var. Böyle bir ortam, virüsün hızlıca yayılması için gereken her şeyi sağlıyor. Bu kadar sıkışık ve asgari hijyen şartlarından uzak bir ortamda bir kişi bile Koronavirüs’e yakalanırsa binlerce mahkum da bu virüsü kapar. Bu nedenle acilen alınması gereken tedbirleri raporlaştırdık. 6 maddede ivedilikle alınması gereken tedbirler şunlardır:

1-Hasta mahkumlar biran önce tahliye edilerek, gerekirse cezasının kalanını ev hapsinde geçirmelidir.
2-Çocuklu annelere istisnasız ceza ertelemesi yapılmalıdır.
3-Yaşlı ya da başkasının bakımına muhtaç derecede düşkün durumdaki mahkumlar, tahliye edilmelidir.
4-Kasten yaralama, öldürme, cana kast, uyuşturucu satışı ve ticareti, cinsel istismar ve tecavüz nedeniyle tutuklu bulunanların dışındaki tutuklular, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalıdır.
5-Cezaevlerindeki her mahkuma kişisel hijyenini sağlayabilecek miktarda hijyen ve tıbbi malzeme ücretsiz olarak verilmelidir. Koğuşların hijyenik temizliği sağlanmalı, koğuş temizliği için ayrıca malzeme dağıtılmalıdır.
6-Cezaevlerinde çalışan infaz koruma memurları ve yöneticilerinin sağlığını koruyucu tüm tedbirler ivedilikle alınmalıdır.

Cezaevlerinde gelecekte yaşanabilecek ve hiç birimizin altından kalkamayacağı bir salgını engellemek için iktidarın bu raporumuzu dikkate alması ve gereken adımları bir an önce atması gerekiyor."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.