CHP'li Arı: 'Özel eğitime verilen destek yetersiz!'

Gündem

CHP

CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI’nın özel eğitime verilen destek tutarına ilişkin soru önergeleri verdi. 


 

CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a engelli bireylerin de eğitim ihtiyacını karşılamak, onları topluma kazandırmak ve birilerine bağımlı olmadan hayatlarını sürdürmelerini sağlamak hedefiyle 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan özel eğitim okulları ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde verilen destek eğitimini almaları uygun görülen görme, işitme, dil-konuşma, spastik, zihinsel, ortopedik veya ruhsal engelli bireyleri kapsayan eğitim giderlerinin karşılanması amacıyla her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen ve Millî Eğitim Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenek tutarını sordu. 

"Destek azaldı"


Konuya ilişkin 15.01.2020 tarihli soru önergelerinde, son yıllarda özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere verilen eğitim desteği tutarlarının ülkemizdeki ekonomik göstergelerle orantılı olarak artmadığı, 2004 yılında bir öğrenci için ödenen aylık özel eğitim destek ödemesi bir asgari ücret miktarı kadar iken, 2019 yılına gelindiğinde bu destek asgari ücretin 1/3’ne gerilediğini belirten Arı “Kurumların hizmet sunum maliyetleri dikkate alınmadan belirlenen destek tutarları hizmet sunumunun verimliliğini ve eğitimin niteliğini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca engelli çocukların rehabilitasyon merkezlerine naklini sağlamak için mutlak bir gereklilik olan servis hizmetinin ilgili merkezler tarafından bu ücret içerisinden karşılanmaktadır. Bu durum da sektöre ayrıca büyük bir yük getirmektedir.” dedi.

 

Milletvekili Arı, 2020 yılı için tespit edilecek eğitim desteği tutarının belirlenmesinde, bu eğitimi alan engelli bireylerin yeterli düzeydeki kaliteli eğitimi alabilmesi amacıyla eğitimi veren öğretmenleri istihdam eden kurumların hizmet sunum maliyetleri dikkate alınacak mıdır? İlgili destek tutarını her yılın başında taraflarla yapılan görüşmeler neticesinde belirlenmesi yerine vergi, resim ve harç artış oranların için açıklanan yeniden değerle oranına endekslemeyi düşünüyor musunuz? sorularını yönelterek konuyu meclis gündemine taşıdı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.