CHP'li Gök: 'Bölgeler arasındaki gelir uçurumu derinleşiyor'

Gündem

CHP

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Türkiye'de bölgeler arasındaki gelir dağılımının gittikçe bozulduğunu ve yürürlükteki teşvik sisteminin buna çözüm olamadığını söyledi.


CHP'li Gök, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Gök'ün önergesi şöyle:


"Türkiye’de geri kalmış bölgelerin kalkınması amacıyla uygulanan bölgesel teşvik sistemi TÜİK verileri incelendiğinde 2018 yılı hedeflerine ulaşamamıştır. Mevcut teşvik sistemi illeri sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerine göre 6 gruba ayırmakta, en az gelişmiş olarak nitelenen 6. grup en çok teşvik alan şehirleri içermesine rağmen büyümede diğer 5 grubun gerisinde kalmaktadır. Bölgeler arasındaki gelir uçurumu daha da derinleşmiş, 6. bölgede kişi başına düşen gayrı safi yurtiçi hâsıla(GSYH) reel olarak yüzde 0.32 artarken aynı alanda 1. bölgede yüzde 1.73 oranında artış kaydedilmiştir. 2017 yılında 1. bölgede kişi başına GSYH 6. bölgenin 3.5 katı iken 2018 yılında bu fark 4 katına yükselmiştir. Ülkemizin ekonomik lokomotifi olan sanayi, tarım ve inşaat sektörleri bu süreçte 1. ve 6. bölgelerde küçülmüş, hizmet sektörünün payı artmıştır.

         2012 yılından beri uygulanan teşvik sistemi beklenen etkiyi yaratamamaktadır, gelişmiş bölgeler istikrarlı olarak diğer bölgelerden daha yüksek paylar almakta, ülke genelinde üretim ekonomisinden uzaklaşılmaktadır. Toplumun tamamına yayılmayan ekonomik zenginleşme ayrıcalıklı bölgeler ve sınıflar yaratmakta, zarar gören sosyal adalet kamuoyu vicdanını yaralamaktadır. 

         Bu bilgiler ışığında:

  1. Az gelişmiş bölgeleri kalkındırmak amacıyla uygulanan bölgesel teşvik sisteminin hedeflerine ulaşamamasının sebepleri nelerdir?

  2. 2012 – 2019 döneminde teşvik bölgelerinin toplam büyüme oranlarını açıklar mısınız?

  3. 2012 – 2019 döneminde teşvik bölgelerinin üretim ekonomilerinde gerçekleşen büyüme oranlarını açıklar mısınız? 

  4. 2012 – 2019 döneminde en zengin yüzde yirmilik kesim ve en yoksul yüzde yirmilik kesim arasında oluşan gelir farklarını teşvik bölgelerine göre açıklar mısınız?

  5. 2012 – 2019 döneminde özel sektör tarafından yapılan yatırım miktarlarını teşvik bölgelerine göre açıklar mısınız?

  6. 2012 – 2019 döneminde gerçekleşen istihdam oranlarını teşvik bölgelerine göre açıklar mısınız?" 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.