CHP'li Gök'ten Geri Kazanım Katılım Payı hakkında önerge

Gündem

CHP

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Geri Kazanım Katılım Payı Hakkında TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. CHP'li Gök, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanutlanması istemiyle verdiği önergede üreticilerin ÇEVKO’ya ambalaj atık yönetimi için ödeme yapmalarına rağmen Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasına gidilmesinin sebepleri sordu.


CHP Milletvekili Gök'ün önergesi şöyle:

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” in Resmi Gazete’de yayımlanması ile lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, metal, cam ve ahşap ambalajlar üzerinden bir bedel alınmaya başlanmıştır. Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu bedeline ek olarak Geri Kazanım Katılım Payı adı altında bir vergilendirmeye gidilmesi üreticilere daha ağır bir yük getirmekte, sanayiciler bu bedelin tüketiciye yansıyacağını ifade etmektedirler. Sözü geçen ürünlerin yüzde 5 ila 10 arasında zamlanarak satışa sunulması beklenmekte, uygulamanın dolaylı yoldan enflasyonu artıracağı öngörülmektedir. 

         Ambalaj atık yönetimi konusunda Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı İktisadi İşletmesi(ÇEVKO) yetkilendirilmiştir ve üreticiler hâlihazırda ÇEVKO’ya bir bedel ödemektedirler. Yeni düzenleme ile Geri Kazanım Katılım Payı ödeyecek şirketlerin ÇEVKO’ya ödeme yapmaya devam edip etmeyecekleri konusuna açıklık getirilmemiştir. Ambalaj atıkları ve geri dönüşüm konusunda uygulanan vergilendirme ve zorunlu ödemelerin artırılması üretici kanadında anlamlandırılamamış, geri dönüşüm konusunda yapılan çalışmaların tasarruf getirmesi beklenirken, sözü geçen düzenleme enflasyonu yükselten bir işleme dönüşmüştür.

           Bu bilgiler ışığında:



  1. Üreticilerimizin ÇEVKO’ya ambalaj atık yönetimi için ödeme yapmalarına rağmen Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasına gidilmesinin sebepleri nelerdir?

  2. ÇEVKO’ya ödeme yapan şirketler aynı zamanda Geri Kazanım Katılım Payı ödeyecek midir?

  3. Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasıyla birlikte fiyatlarının artması beklenen ürünleri ve gerçekleşecek zam oranlarını açıklar mısınız? 

  4. Geri Kazanım Katılım Payı sebebiyle gerçekleşecek fiyat artışlarının tüketici enflasyonuna etkisi hangi oranda gerçekleşecektir?

  5. 2011 – 2020 döneminde üreticilerimizin ambalaj atık yönetimi için yaptıkları ödemeleri yıllık temelde açıklar mısınız?

  6. Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasının başlamasıyla üreticilerimiz 2021 ve 2022 yıllarında ambalaj atık yönetimi için hangi tutarlarda ödeme yapacaklardır?  

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.