CHP'li Hamzaçebi'den Doğu Akdeniz değerlendirmesi

Gündem

CHP

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri sosyal medya hesabından yorumladı.


CHP'li Hamzaçebi'nin açıklamaları şöyle:

"Doğu Akdeniz’de istikrarlı bir düzen vardı. Türkiye ve İsrail iyi ilişkiler içindeydi. “One minute” ile başlayan süreçte İsrail ile ilişkiler bozuldu. Sonra Suriye, Sisi sonrasında da gereksiz bir şekilde Mısır’la ilişkilerimiz bozuldu. Bugün üç ülkede de büyükelçimiz yok.

Türkiye’nin kaybettiği İsrail ve Mısır Yunanistan ile yakınlaştı. Türkiye son çare olarak Libya ile MEB anlaşması imzaladı ve Trablus yönetimini askeri yönden de destekledi. Trablus yönetimi BM’nin tanıdığı meşru yönetim olarak tanımlandı. Bu doğru bir tanımlamaydı.

Libya için esas alınan Birleşmiş Milletler’in (BM) bir yönetimi/hükümeti tanıması ölçütü ne yazık ki Suriye için alınmadı. BM’nin tanıdığı Esad yönetiminin meşruiyeti Türkiye tarafından kabul görmediği için Suriye ile ilişkilerimiz 10 yıldır kötü durumda.

Büyük petrol ve doğal gaz rezervlerinin olduğu Doğu Akdeniz’de sadece Libya ile dostluk ilişkimiz var. Bu politika sürdürülebilir değildir. Türkiye eskiden dostluk ilişkisi kurduğu ülkelerle yeniden dost olmalıdır. Aksi takdirde Mavi Vatan tehlikeye girecektir.

Türkiye bölge ülkeleri ile dost olmak zorundadır. İlk adım olarak Suriye, İsrail ve Mısır’a büyükelçi atayarak yeni bir başlangıç yapmalıyız. Bunu takiben Doğu Akdeniz’de MEB ( Münhasır Ekonomik Bölge ) ilan edilerek İsrail ve Lübnan görüşmeye davet edilmelidir."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.