CHP'li Tanrıkulu, Kanal İstanbul iddialarını Meclis'e taşıdı

Gündem

CHP

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kanal İstanbul güzergahında 44 dönümlük arazinin satılmasının gündeme gelmesinin ardından gayrimenkullerin durum sorgulamasına imkân veren protokolde kısıtlamaya gidildiği iddialarını gündeme taşıdı.

CHP'li Tanrıkulu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesi şöyle:

Kanal İstanbul projesinin güzergâhındaki mülkiyet tartışmaları sürerken bölgede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü belediyelerin tapu bilgilerine ulaşımına kısıtlama getirdiği basına yansımıştır.

Bu bağlamda;

1.    Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İBB ve ilçe belediyeler arasında İstanbul sınırları içerisinde bulunan gayrimenkullerin durum sorgulamasına imkân veren protokolün, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 31 Ocak’tan itibaren kısıtlanmasının gerekçesi nedir?

2.    Katar Emiri el-Sani’nin annesi Şeyha Moza'nın Başakşehir'de 100 bin lira sermayeli şirket kurup 1.5 ay sonra Kanal İstanbul güzergahında 44 dönümlük arazi satışının ortaya çıkmasının ardından benzeri satın alma işlemlerinin kamuoyundan gizli tutulabilmesi için gayrimenkullerin durum sorgulamasına imkân veren protokolda sınırlamaya gidildiği iddiaları doğru mudur?

3.    Katar kraliyet ailesi tarafından Kanal İstanbul Projesi güzergahından arsa alındığı haberlerinin hemen ardından genelge yayınlamanın izahı nedir?

4.    Bahse konu genelgenin yayınlanma amacının Kanal İstanbul Projesi güzergahında arsa satım işlemlerinin gizli tutulabilmesi olduğu iddiaları doğru mudur?

5.    Yayınlanan genelge 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 1020. Maddesi ile çelişmekte midir?

6.    Mülkiyet değişikliklerinin, Bakanlık inisiyatifine göre görüntülenebilmesinin gerekçesi nedir?

7.    2010-2020 yılları arasında Kanal İstanbul güzergahı boyunca Hazineden veya diğer kurum ve kuruluşlardan alınan arsa miktarı ne kadardır?

8.    Bahse konu arsaları kimler almıştır? Tapu Kayıt Tesciline göre alan kişilerin isimleri, uyrukları ve ülkelere göre dağılımı nasıldır?
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.