“Cihaza bağlı yaşayanların birikmiş elektrik borçları sıfırlansın”

Gündem

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kronik ve genetik rahatsızlıklarından dolayı evde solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda kalan vatandaşların kullandıkları elektrik enerji ücretinin 350 TL’ye kadar olan kısmının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden karşılanması için Kanun Teklifi hazırladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kronik ve genetik rahatsızlıklarından dolayı evde solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda kalan vatandaşların kullandıkları elektrik enerji ücretinin 350 TL’ye kadar olan kısmının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden karşılanması için Kanun Teklifi hazırladı.

CHP Milletvekili Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu aynı Kanun Teklifinde, kronik rahatsızlığı neticesinde tıbbi cihaz kullanmak zorunda kalan hastaların bulunduğu hanelere ait birikmiş elektrik fatura borçlarının bir defaya mahsus olarak sıfırlanması önerisinde de bulundu. 

ELEKTRİK ENERJİSİNİN İNSAN YAŞAMINDAKİ ÖNEMİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması İlişkin Kanun Teklifi hazırladı.

CHP Milletvekili Gürer, Kanun Teklifinde, Teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte elektrik enerjisinin kullanım alanının arttığı ve bunun sonucunda da insan yaşamında vazgeçilmez bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

EVLERİNDE TIBBİ CİHAZLARA BAĞLI YAŞAYANLARIN ELEKTRİK FATURASI ÇOK KABARIK 

Elektrik enerjisinin günümüzde her sektörde kullanıldığı gibi özellikle hastanelerde ve tüm sağlık kuruluşlarında kullanılan elektrik enerjisinin insan hayatı üzerindeki direk etkisi ve önemine de vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, “Sağlık sektöründe kullanılan tıbbi cihazların büyük bir çoğunluğu elektrik enerjisiyle çalışmaktadır. Kronik hastalıkları bulunan kişilerin hayatlarını idame ettirmeleri için tıbbi cihazlara ihtiyaç duyulmakta ve bakımları hastane sonrası evde de devam etmektedir. Yaşanan hastalığa göre tıbbi cihaz ihtiyacı ve evde bakım süreleri değişiklik gösterirken, ne yazık ki bazı hastalar yaşamlarının geri kalanında solunum ve yaşam destek cihazları kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu durum neticesinde, yaşam destek cihazlarını kullanan hanelerin elektrik faturaları da elektrik enerjisine uygulanan zamlarla beraber sürekli artış eğilimde olmaktadır” saptamasında bulundu. 

ELEKTRİK FİYATLARI 2-3 KAT ARTTI 

Son bir yıl içinde elektrik enerjisine gelen zamlar sonucunda devlet tarafından sağlanan desteklerin iyiden iyiye yetersiz kaldığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Özellikle birden fazla tıbbi cihaz kullanmak zorunda olan kişilerin elektrik faturaları normalin 2-3 kat üstünde gelmektedir. Hastaların elektrik giderleri haricinde maddi olarak hastalıktan kaynaklı diğer giderleri de düşünüldüğünde büyük bir maddi külfet altında kaldıkları görülmektedir” diye konuştu.

SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI YAŞAYANLAR MADDİ VE MANEVİ ZOR DURURDALAR

Tıbbı cihaz kullanmak zorunda olan hastaların manevi olarak zorunlu bir süreç içindeyken bir de maddi sorunlarla mücadele etmek durumunda kaldığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hazırladığı Kanun Teklifinde şu noktalara dikkat çekti:

“ Elektrik enerjisine yaşanan artışlar göz önüne alınarak cihaza bağlı kronik hastalara yapılan elektrik indiriminin 350 TL’ye çıkarılması ve kronik rahatsızlığı neticesinde tıbbi cihaz kullanmak zorunda kalan hastaların bulunduğu hanelere ait birikmiş elektrik fatura borçlarının bir defaya mahsus olarak sıfırlanması, hasta ve hasta yakınlarının maddi olarak bir nebze olsun rahatlamalarına neden olacaktır. “

KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE HİZMET 

TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA 

KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesine onuncu fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Kronik ve genetik hastalıklarından kaynaklı olarak evde solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda olan vatandaşların ikametgâhlarında kullandıkları elektrik enerjisi ücretinin 350 Türk lirasına kadar olan kısmı, bu amaçla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir.”

MADDE 2- 4736 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 2- Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kronik ve genetik hastalıklarından kaynaklı olarak evde solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda olan vatandaşların ikametgâhlarına ait elektrik enerjisi tüketimi borcu bulunması hâlinde, bu borç bir defaya mahsus olarak Hazinece karşılanır.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.