"Cumhurbaşkanlığı, denetimsiz harcamanın adresi oldu"

Gündem

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Cumhurbaşkanlığı üzerinden yapılan harcamaların kaydının Sayıştay'dan gizlendiğini açıkladı.

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Sayıştay'ın Cumhurbaşkanlığı denetimlerini masaya yatırdı. Raporlarda 2014 yılından beri bir bulgu çıkmamasını gündeme getiren Karabat, sebebin Cumhurbaşkanlığı'nın Sayıştay'a gerekli bilgileri vermemesi olduğunu söyledi. Yapılan ihalelerin veharcanan paranın gizlenmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Karabat, "Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde bu ucube sistemden kurtulacağız." dedi.

Açıklamalar şöyle:

"1-AKP’nin Türkiye’ye dayattığı başkanlık sisteminin sonucu olarak, kamu kaynakları kontrolsüz bir şekilde harcanıyor. Anayasal denetimden kaçırılan yüz milyarlarca lira, yandaşların ve belirli ailelerin cebine giriyor.

2-Sayıştay’ın Cumhurbaşkanlığı raporlarına baktığımızda, 2021’de yıllık bulgu sayısı “sıfır” çıktı. Hatta 2014’ten beri bulgu yok! Burada ya Sayıştay görevini yapmıyor, ya da Sayıştay denetçilerine gerekli evraklar verilmiyor. Bulgu bulunmaması imkansız? Açıklayalım...

3-Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 dönemi olumsuz faaliyetinin faturası 3 milyar 613 milyon TL oldu. 2.3 milyar TL mal ve hizmet alımı yapıldı. 498.4 milyon TL’lik cari transfer gerçekleştirildi. 431.6 milyon TL’lik sermaye transferi oldu. Bunların nerelere yapıldığı bilinmiyor.

4-Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan harcamalar için ihale yapıldı mı? Yapıldıysa hangi şartlarda, kimler davet edildi? Bu denli yüksek bir harcamanın kaydının saklanması kabul edilemez.

5-Mesela Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde açık spor sahasının kapalıya çevrilmesi işi Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesinden yapılıyor. Buradaki ihale pazarlık usulü ile adrese teslim gitti! Üniversite gençleri yurt beklerken bakanlık başka işler peşinde!

6-Bu arada her fırsatta faize karşı olduğunu söyleyen Erdoğan’ın yönettiği Cumhurbaşkanlığı bütçesinde 2021’de 65 bin 855 TL faiz olduğunu görüyoruz. Faiz tablosu aşağıda... Yoksa Sn. Erdoğan yine mi kandırıldı?

7-Sayıştay’ın bütçe denetim raporunda “Alınan Bağış ve Yardımlar ile Özel Gelirler” kalemi sıfır olarak gösteriliyor. Ancak faaliyet sonuçları tablosunda bu kalemde 2 milyon 449 bin TL’lik bir gelir var. Bu çelişki neden kaynaklanmıştır? Saray’a bağış yapan kimdir?

8-Türkiye’yi 5 yılda ekonomik olarak çökerten başkanlık sisteminin yandaşları zengin ettiği, Cumhurbaşkanlığı mali tablolarında net bir şekilde tekrar görüldü. 14 Mayıs’ta Millet İttifakı’nın öncülüğünde Sn. Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde bu ucube sistemden kurtulacağız."

Yorumlar (1)

1 1 Yıl Önce

1

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.