EYT'li Daşgüleç: 'Çarpık yasa düzeltilmeli'

Gündem

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden Eşref Daşgüleç, Yurttan Sesler'in sorularını yanıtladı. 




Kendinizi tanıtır mısınız?


Adım Eşref Daşgüleç. Yaklaşık 7 yıldır EYT mücadelesi içerisindeyim.

EYT SYDD ne zaman ve ne amaçla kuruldu? Böyle bir dernek kurma düşüncesi nasıl hayata geçti?


EYT SYD Derneği ilk olarak 2015 yılında kuruldu. Derneğimizin kurulma amacı; öncelikle 8 Eylül 1999 yılında çıkartılan ve geriye doğru işletilip, ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesi idi. Daha sonra 2018 yılı Ocak ayında yeniden yapılanmaya giderek, şu anki Yönetim oluşturuldu. Ben de İzmir'de, bu dernek misyonuna destek veriyorum.

EYT SYDD de göreviniz nedir?


Benim dernekteki görevim; İl Koordinatörü Alper Bey'e destek vererek, illerde Temsilcilik ve Dernek Yapılanmalarının alt yapısını oluşturmak.

EYT’liler ne istiyor?


EYT'lilerin istedikleri en önemli şey; başka hiçbir ülkede görülmeyen ve geriye doğru işletilen bu yasa çarpıklığının giderilmesi.

Türkiye’de EYT SYDD çalışmaları hakkında Bilgi verir misiniz? Kaç ilde kurumsal anlamda şube veya temsilcilik var?


21 ilde bu mücadele Dernekleşti ki bir derneğimiz (Bolu-Düzce-Sakarya) 3 ilin bir araya gelmesinden kurulduğu için bu sayı 23 oluyor. Bu dernekler dışında yaklaşık 30 ilde de Temsilciliğimiz bulunuyor.

Yeni açılması planlanan bir il var mı?


Bu Temsilciliklerimizden 6 tanesi (Balıkesir, Ordu, Kırklareli, Lüleburgaz, Bayburt ve Giresun) illerimiz, dernek olma yolunda bayağı bir yol katettiler.

EYT'liler iş bulmakta zorluk yaşıyor mu?


Evet. İşlerini kaybeden EYT'li arkadaşlarımız, yaşlarından dolayı uzun süre işsiz kalabiliyorlar.

Şu an çalışan EYT'lilerin başlıca yaşadıkları sorunlar nelerdir?


İşsiz kalmanın dışında, sağlık hizmetlerinden ücretli faydalanma ve eğer çalıştıkları işte aldıkları ücret Asgari Ücret seviyesinde ise, emekli olduklarında alacakları maaş düşme sorunları da var.

Fiziksel koşullardan dolayı eski işini yapamadığı için işten çıkarılan bir EYT’li oldu mu?


Yaşından dolayı işinden çıkartılan arkadaşlarımız var. İşverenler artık daha genç veya ülkemizde misafir olan diğer ülke vatandaşlarını çalıştırıyorlar.

Milletvekillerinden size destek olanlar var mı?


Özellikle Muhalefet Partileri bizlerin ne istediklerimizi bilip, bizlere destek oluyorlar. Kendilerine sizlerin aracılığıyla teşekkür ediyorum.

TBMM’den beklentileriniz nelerdir?


Meclisten genel olarak beklentimiz; geriye doğru işletilen bu yasanın düzenlenmesi ve düşürülen Aylık Bağlanma Oranlarının eski düzeylerine getirilmesidir.

Yasa çıkmadan önce acil çözüm bekleyen bir sorununuz var mı?


Bizlerin beklentisi; bu iki mağduriyetimizin giderilmesiyle orantılıdır.

Önümüzdeki günlerde EYTSYDD neler yapacak?


Derneğimiz siyasi partilerle görüşmelere, illerdeki EYT'li arkadaşlarımızı bilgilendirmek için Bilgilendirme Toplantıları yapmaya, Sosyal ve Sanatsal Faaliyetler ile EYT'li kişileri kaynaştırmaya ve gündemde kalmaya devam edecektir.

Teşekkürler.


Bu röportaj fırsatını bana verdiğiniz için teşekkür eder, sizlere başarılar temenni ederim.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.