EYT'lilerden Aylık Bağlanma Oranı açıklaması

Gündem

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden Gönül Boran Özüpak, Aylık Bağlanma Oranı hakkında açıklama yaptı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden Gönül Boran Özüpak, 8 Eylül 1999 yılında çıkartılan 4447 Sayılı Kanunla ortaya çıkan mağduriyetler sonucu bir araya geldiklerini dile getirirken, yaşadıkları sorunları "Hukuksuzlukla 4447 sayılı yasa, geriye işletilmezlik ilkesi ihlal edilerek bu durum ortaya çıkmıştır.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden Gönül Boran Özüpak, Aylık Bağlanma Oranı hakkında açıklama yaptı.


Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden Gönül Boran Özüpak, 8 Eylül 1999 yılında çıkartılan 4447 Sayılı Kanunla ortaya çıkan mağduriyetler sonucu bir araya geldiklerini dile getirirken, yaşadıkları sorunları "Hukuksuzlukla 4447 sayılı yasa, geriye işletilmezlik ilkesi ihlal edilerek bu durum ortaya çıkmıştır.  Emeklilik hakkımız anayasal bir haktır. Mağduriyetimiz yalnızca emekli olamamak ile sınırlı değil. Aylık Bağlanma Oranı, yaşından dolayı iş bulamayan arkadaşlarımızın Genel Sağlık Sigortasına tabi tutulması, çocuk yaşta stajla başlayan çalışma hayatımızın geçersizliği, kıdem tazminatı, Aylık Bağlanma Oranı(Aylık Bağlanma Oranı), BES, fiziki yetersizlik, işsizlik..." cümlesi ile özetledi.

Aylık Bağlanma Oranı'na değinen Özüpak, "Mağduriyet içinde mağduriyet olarak adlandırdığımız en önemli konuların başında ABO (Aylık Bağlanma Oranı) var. ABO, ülkemizde emeklilerimizin hak ettikleri maaş hesaplaması 3 farklı sürede kabul edilen ve yasaca belirtilmiş oranların toplamı ile bulunur. Bu süreler; 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008'den günümüze kadar olan zaman dilimini kapsar. 1 Ekim 2008'de çıkartılan 5510 Sayılı Kanunla, 2000 öncesi olan Aylık Bağlanma Oranları, yüzde 78'den yüzde 28'lere düşürülmüştür. Bu bir hak edilmiş bir durumun geri alınmasıdır. Çalışanların uzun zamanda kazandığı hakların geri alınması doğru değildir" ifadelerini kullandı.

Gönül Boran Özüpak "Biz sorunlarımızın TBMM’de çözülmesini istiyoruz. Gündeme gelsin. İlgili komisyona devredilsin. EYT’lilerin uzun ve kısa vadede çözülmesi gereken mağduriyetleri var. EYT’lilerin çözülmesi gereken mağduriyeti ekonomik sorunun yanında sosyal ve psikolojik sorunlarla başbaşa bırakılması sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Sorunlar çözüldükçe ülkemizin önü açılacaktır. İstihdam sorunu çözülürse gençlerimiz geleceğe umutla bakacaktır. EYT yalnızca bizim kuşağın değil tüm çalışma hayatına başlayan yurttaşlarımızın sorunudur.Gençliğimizi de çalışmalarımıza davet ediyoruz.Gençlere ulaştıkça çalışmalarımıza dahil olmaya başladılar" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.