HDP, Merve Kaçmış'ın intiharını Meclis'e taşıdı

Gündem

HDP

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Gaziantep'te Zeugma Müzesi'nde arkeolog olarak görev yapan Merve Kaçmış'ın yaşamına son vermesini Meclis gündemine taşıdı.


HDP'li Kaya'nın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

"Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Zeugma Müzesi’nde Arkeolog olarak görev yapan Merve Kaçmış, 13 Ocak’ta Diyarbakır’da yaşamına son verdi. Zeugma Müzesi’nde görevli arkeolog Merve KAÇMIŞ’ın müzede kayıp olan 150-200 civarında tarihi eseri üzerine geçirmesi için müze yönetimi tarafından baskıya maruz kaldığı iddia edilmektedir. Merve Kaçmış intihar etmeden önce yazdığı mektubunda "Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz" ifadesinin yer aldığı ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda;

 

  • Arkeolog Merve Kaçmış’ın intihar etmesine neden olan baskıları yapan ilgili personel hakkında yürütmekte olduğunuz bir soruşturma mevcut mudur? Konuyla ilgili hakkında soruşturma açılan ve açığa alınan personel sayısı kaçtır?



  • Zeugma Müzesinde kaybolan ya da kaybettirilen tarihi eser sayısı ne kadardır? Kayıp tarihi eserlerin bulunmasına yönelik yaptığınız çalışmalar nelerdir? Tarihi eserlerin kaybolmasına neden olan kişi ya da kişiler hakkında yürütmekte olduğunuz bir soruşturma mevcut mudur? Kaç personel hakkında soruşturma açılmış, kaçı açığa alınmıştır?



  • Bakanlığınız tarafından ülke genelinde kayıt altına alınan ve sonrasında kaybolan/çalınan tarihi eser sayısı ne kadardır? Müzelere göre dağılımı nedir?"


 

 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.