HDP'den Bolu'nun güneyinden geçecek yola tepki!

Gündem

HDP

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Bolu’nun güneyinde yer alan 1. Sınıf tarım arazileri üzerine yapılması planlanan şehirlerarası yolla ilgili TBMM’ye bir soru önergesi verdi.


Halkların Demokratik Partisi Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Bolu’nun güneyinde yer alan 1. Sınıf tarım arazileri üzerine yapılması planlanan şehirlerarası yolla ilgili sorunları meclis gündemine taşıdı.

Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan’ın cevaplaması için soru önergesi verdi. Önergede şu ifadelere yer verildi:

“Bolu’da şehrin ortasından geçen bir karayolu ile kuzeyden geçen otoban olmak üzere doğudan batıya uzanan iki büyük yol güzergahı yer almaktadır. Ulaştırma Bakanlığı, kentte üçüncü bir şehirlerarası yolun güneyden açılmasına karar vermiştir. Bakanlığa bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü de bölgede karayolu yapılması için istimlak yetkisini almıştır. Ancak yolun geçeceği planlanan güzergahta köy ve yerleşim yerlerinin yanında çok verimli, 1. Sınıf tarım arazileri yer almaktadır. Bu arazilerde mısır, pancar, buğday, patates arpa, fasulye, bezelye, kabak, ıspanak, lahana, salatalık ve domates gibi çok çeşitli ürünler yetişmektedir. Bununla birlikte çok sayıda jeotermal su kaynağı ve kaplıca da bulunmaktadır." 

"Çiftçi zor durumda kalacak"


"Yol yapılması halinde yaklaşık 100 hektar 1. Sınıf tarım arazisi yok olacaktır. Projeye göre tarlaların ortasına 70 metre genişliğinde ve zeminden 12 metre yüksekliğinde bir yol yapılacaktır. Yüksek bir duvar görünümünde olan ve bu duvarın üzerinden geçecek olan yol, 13 kilometre uzunluğunda olacaktır. Çevre yolunun altında tüneller de yer alacaktır. Tünel genişliğinin 4 metre olduğu yerlerden bazı tarım araçlarının geçemeyeceği belirtilmektedir. Bununla birlikte şehir ve tarım arazileri ikiye bölünecek, çiftçi çok zor bir durumda kalıp tarım yapamayacak bir hale gelecektir. Doğa turizminin geleceği olumsuz etkilenerek hava, görüntü ve ses kirliliği yaşanacaktır. Kentteki fabrikaların kuzeyde yer aldığı düşünüldüğünde, planlanan çevre yolu buradaki yem fabrikaları ve imalathanelerin dışında kalacaktır. Bu fabrikalara ulaşacak araçlar yine şehrin içinden geçecek, dolayısıyla Güney Çevre Yolu şehir içi trafiğini rahatlatmayacaktır. Çevre halkı büyük bir kamuoyu oluşturarak Güney Çevre Yolu Projesi’ne karşı çıkmaktadır. Mühendis Odaları’nın da içinde yer aldığı 50 Sivil Toplum Kuruluşu’ndan oluşan Bolu Platformu konuyla ilgili imza toplayıp yürütmenin durdurulması için Bolu İdare Mahkemesi’ne dava açmıştır. Proje hayata geçirildiği taktirde Bolu için telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğacaktır.” denilen önergede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın cevaplaması için şu sorular soruldu:

 

  1. Bakanlık, Bolu’nun güneyinde yer alan verimli, 1. Sınıf tarım arazileri üzerine yol yapılmasına neden izin vermektedir?

  2. Yol yapımı, çiftçileri mağdur edip, bölgenin ekolojik yapısının bozulmasına yol açacağı için bakanlık konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’yla ortak hareket edip herhangi bir tedbir almakta mıdır? Almakta ise bu tedbirler nelerdir?

  3. Eğer yol yapımı bölge için bir ihtiyaçsa, yapılması planlanan bu proje fabrikaların yoğun bir şekilde yer aldığı Bolu’nun kuzeyine neden yapılmamaktadır?

  4. Yol yapımının engellenmesi için girişimlerde bulunan Bolu’da yaşayan yurttaşların ve STK’ların tepkilerini ve itirazlarını bakanlık olarak dikkate alıp değerlendiriyor musunuz? Değerlendiriyorsanız bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

  5. 100 hektarlık 1. Sınıf verimli tarım arazilerinden yol geçmesi durumunda tarımsal üretimdeki kaybı bakanlık olarak nasıl telafi etmeyi düşünmektesiniz?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.