HDP'den Sivas Katliamı sanığının serbest bırakılmasına tepki

Gündem

HDP

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Sivas Katliamı sanığının salıverilmesini Meclis gündemine taşıdı.


HDP'li Dilşat Canbaz Kaya, yaptığı açıklamada "Türkiye'nin en büyük kara lekelerinden biri olan Sivas katliamının darbeleri ne yazık ki 27 yıl geçmiş olmasına rağmen durmak bilmiyor. O gün Madımak'ta 33 canımızı bizden alan zihniyetin baş aktörleri tarafından önce dava zaman aşımına uğratıldı. Şimdi de bu davanın ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç'ın cezası 'affedildi' ve tahliye edildi. Binin üzerinde hasta tutsağın hapishanelerde yaşam mücadelesi verdiği bugünler de verilen bu tahliye kararı bize gösteriyor ki 27 yıl önce sanatçılara, aydınlara saldıranlar sadece kişilerden ibaret, bireysel bir saldırı değildi. Tekçi, kendinden başkasını istemeyen, faşist bir siyasetin vücut bulmuş haliydi. Biz de dün nasıl karşılarında durduysak bugün de karşılarında durmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

HDP'li Kaya'nın önergesi şöyle:


Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, 2000 yılında Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak” hakkında suçundan idam cezasına hükmedilen, idam cezasının kaldırılmasının ardından cezası müebbet ağır hapse çevrilen Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezası, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun raporu sebebiyle kaldırıldı. Hapishanelerde 457’si ağır olmakla birlikte 1334 hasta mahpus bulunmaktadır. 

Bu bağlamda;

 

  • Ahmet Turan Kılıç’ın cezasının kaldırılmasının gerekçesi nedir?



  • Cumhurbaşkanı kararı ile cezası kaldırılan başka mahpus var mıdır? Varsa kaç kişidir? Ceza kaldırılma gerekçeleri nelerdir?



  • Cezasının kaldırılmasını planladığınız başka mahpus veya mahpuslar var mıdır?



  • Hasta tutsaklara yönelik çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?



  • Hapishanede kalamaz raporu olmasına rağmen hapishanede bulunan mahpusların tahliye edilmeme gerekçesi nedir? Tahliyelerine yönelik çalışmalarınız var mıdır?


 

 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.