HDP'den Zindaşti soruları

Gündem

HDP

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Naci Şerifi Zindaşti'nin tahliye sürecini verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.


HDP'li Beştaş'ın vermiş olduğu önerge şöyle:

 

Kamuoyunda yeniden tartışmalara konu olan Naci Şerifi Zindaşti'nin ismi ilk kez Yunanistan’da uyuşturucu ile yakalanan bir gemi ve FETÖ üyesi Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün dava kapsamında gizli tanık yaptığı iddialarıyla gündeme gelmiştir. 26 Eylül 2014 tarihinde Zindaşti’nin kızı Arzi Şerifi Zindaşti ile yeğeni Devrim Öztunç’un içinde bulunduğu araç iki şüpheli tarafından çapraz ateşe tutulmuş; Zindaşti’nin kızı ve yeğeni, olay yerinde yaşamını yitirmiştir. Söz konusu durum ve ötesinde Zindaşti isminin çok sayıda cinayet ve uyuşturucu kaçakçılığı ile anılması, Zindaşti’nin emriyle seri cinayetler işlendiğine dair şüpheler üzerine 6 Nisan 2018’de düzenlenen bir operasyonda Organize Şube Müdürlüğü ekiplerince, Zindaşti ve onunla birlikte hareket eden kişiler gözaltına alınmış ve Zindaşti, “adam öldürmek”, “cinayete azmettirmek”, “FETÖ üyeliği” suçlarından tutuklanmıştır.

Hakkında işlenen cinayetlere dair deliller olan ve gemilerle uyuşturucu ticareti yaptığı iddiası yargıya yansımış olan Zindaşti, tutuklanmasının üzerinden geçen altı aylık bir zaman zarfında aniden tahliye edilmiştir. kamuoyunda tepki çeken bu yargı kararının ardından tahliye kararına savcılık tarafından yapılan itiraz üzerine Zindaşti hakkında yakalama kararı çıkarılmış ancak Zindaşti bulunamamıştır. Bahse konu olayda dikkat çeken en önemli husus ise eski AKP milletvekili olan aynı zamanda Anayasa profesörü olan Burhan Kuzu’nun Zindaşti’nin tahliye edilmesi yönünde mahkemeye baskı yaptığına dair iddialardır. Diğer yandan Zindaşti’nin tahliyesi üzerine HSK olayı inceleme altına almış, tahliye kararını veren hakim Cevdet Özcan’ görevden alarak geçici olarak Küçükçekmece Hakimliğine atamıştır.

"Burhan Kuzu’nun Zindaşti ile fotoğrafı kamuoyunun malumu"


HSK’nin başlattığı müfettiş incelemesi başlatıldığında ise Hakim Cevdet Özcan yeni görev yeri olan Erzurum’a atanmıştır.  Naci Şerifi Zindaşti’nin dönemin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun baskısı ile tahliye edildiği iddiasıyla ilgili soruşturma başlatan Hâkimler Savcılar Kurulu’nun hazırladığı dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği ve tahliye skandalı ile ilgili hazırlık soruşturması yapıldığı belirtilirken önümüzdeki günlerde Burhan Kuzu’nun ifadeye çağrılabileciği de kamuoyuna yansıyan iddialar arasındadır. Kamuoyuna yansıyan ve Zindaşti ile ilişkisi olduğuna dair İddiaları, “Kendisini tanımam” diyerek reddeden Burhan Kuzu’nun Zindaşti ile yemek yerken çekilen fotoğrafı ise tüm kamuoyunun malumudur. 

"Burhan Kuzu baskı yaptı"


Zindaşti’nin tahliyesine ilişkin soruşturma başlatan HSK’nin görevlendirdiği müfettişlere ifade veren cumhuriyet savcısı E. D. ile hâkimler Ö. G. ve E.Ö. Burhan Kuzu’yu kastederek, “Sürekli arıyordu. İran ile ilişkiler için serbest kalmalı diye” şeklindeki ifadeleri ise son derece çarpıcıdır.

Yine ifadelerde yer alan “Cevdet Bey en az 3-4 kez farklı zamanlarda beni ziyarete etmişti. Bu ziyaretlerde söz konusu soruşturma dosyasının akıbetini ve ne zaman iddianame düzenleneceğini sormuştu. Bu ısrar ve genel itibarı ile kullandığı çekingen ve mahcup dil bende merak ve şüphe uyandırdı. Tehdit edildiğini veya kendisine şantaj yapıldığını düşündüm ve böyle bir şey olup olmadığını son gelişinde kendisine sordum. Bana ‘Üzerimde çok baskı var. Çok baskı yapıyorlar’ dedi. Nereden olduğunu sorduğumda ‘Ankara’dan Burhan Kuzu sürekli arıyor’ şeklinde yanıtladı. Ben kendisine soruşturmanın yakın zamanda sonuçlanmayacağını söylediğimde benden tutukluluğun gözden geçirilmesi kararının kendi nöbetine denk getirilmemesini, kendisine düşürülmemesini rica etti. Yanlış hatırlamıyorsam Cevdet Bey, dosyanın önüne gelmesi halinde mazeret izni kullanacağını ya da rapor alacağını söylemişti. Cevdet Özcan’ın verdiği tahliye kararına şaşırdım. Cevdet Bey bu dosyada tahliye ve tutukluluğa itiraz kararları vesilesiyle dosyayı görmüştü. tutukluluğun devamına ilişkin karar vermişti. Dosyayı önceden biliyordu ve bu nedenle karara şaşırdım ve şüphe duydum.” şeklindeki açıklamalar da dikkat çekicidir. Keza buna benzer başka ifadeler de kamuoyunda büyük yankı uyandırmış olup ifadelerdeki tutarlılık Burhan Kuzu’nun yargıya baskı yaptığı yönündedir. 

Bu bağlamda;


 

  • Kamuoyuna yansıyan iddialar bağlamında Zindaşti’nin tahliye süreci ile ilgili Bakanlığınız bilgi sahibi midir? Yahut ne ölçüde bilgi sahibidir?



  • Suçluluğu delil durumuna göre sabit olan Zindaşti neden tahliye edilmiştir? Tahliyenin ardından verilen yakalama kararına rağmen neden bulunamamıştır?



  • Zindaşti tahliye edilmesinin hemen ardından nereye kaçmıştır? Zindaşti’nin kaçışında devlet kurumlarının dahli tespit edilmiş midir?



  • Tahliye kararını veren Hâkim Cevdet Özcan’ın tahliye kararını vermemek adına mazeret izni almayı düşünmesine rağmen tahliye kararı vermesinin izahı nedir? Hakimin tahliye kararını vermesini gerektirecek hukuki bir durum olmamasına rağmen tahliye kararı hangi gerekçeye dayandırılmıştır?



  • Zindaşti’nin tahliye kararı üzerine HSK tarafından yapılan araştırmalarda elde edilen bulgular ne yöndedir?




  • Burhan Kuzu ifadeye çağrılacak mıdır?





  • Burhan Kuzu hakkında yargıyı baskı altına alması dolayısıyla ayrıca dava açılması gündemde midir?



  • Burhan Kuzu ile Zindaşti arasındaki bağlantılar araştırılmış mıdır? Elde edilen bulgular ne yöndedir?



  • Burhan Kuzu’nun hiç tanımadığını ifade ettiği Zindaşti ile birlikte yemek yerken çekilen fotoğrafı üzerine hakkında başlatılmış bir savcılık soruşturması var mıdır?



  • Burhan Kuzu’nun iktidar partisi milletvekili olması ve cumhurbaşkanı başdanışmanı olması yargıya baskı uygulamasına sebep midir? İktidar partisi mensupları bir telefonla kişilerin tahliye edilmesini sağlayacak gücü nereden alıyor? Bu konuda bakanlık olarak kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?



  • AKP’li milletvekilleri ile yine AKP’ye mensup kişilerin nüfuzlarını kullanarak yargıyı baskı altına aldığına dair başkaca örnekler tespit edilmiş midir?



  • Anayasa Profesörü, milletvekili ve cumhurbaşkanı danışmanı olan bir kişinin, yargıyı baskı altına alabileceğine dair geliştirdiği tavır, açıkça hukuk devleti ilkesini ve anayasaca korunan yargı bağımsızlığını açıkça zedelemiyor mu? Burhan Kuzu’nun yol açtığı yargı skandalının çözüme kavuşturulması, bunda sorumluluğu bulunanların cezalandırılması ve yargının yasalara bağlılığı sağlanacak mıdır?



  • Anayasa Profesörü, milletvekili ve cumhurbaşkanı danışmanı olan bir kişinin, adı cinayet ve uyuşturucu ile geçen kişilerle ilişkisinin izahı nedir? 



  • Burhan Kuzu’nun Zindaşti’nin İran ile ilişkiler açısından serbest bırakılması gerektiğine dair kanaatinin anlamı nedir? Neden Zindaşti’nin tahliyesi dış ilişkiler sorunu olarak yansıtılmaktadır?


 

 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.