HDP'li Çepni SF Trade işçilerini Meclis'e taşıdı

Gündem

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, SF Trade Tekstil’de işten çıkarılan çalışanların durumunu Meclis gündemine taşıdı.   Deriteks Sendikası üyeleri Pınar Toy, Nurcan Köksal, Ayşe Erim ve Sevcan Sarıoğlan İzmir Gaziemir Serbest Bölgede üretim yapan SF Trade Tekstil’de çalışırken düşük performans sebebiyle tazminatsız şekilde işten çıkarıldılar.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, SF Trade Tekstil’de işten çıkarılan çalışanların durumunu Meclis gündemine taşıdı.


 

Deriteks Sendikası üyeleri Pınar Toy, Nurcan Köksal, Ayşe Erim ve Sevcan Sarıoğlan İzmir Gaziemir Serbest Bölgede üretim yapan SF Trade Tekstil’de çalışırken düşük performans sebebiyle tazminatsız şekilde işten çıkarıldılar. İşçiler asıl sebebin sendikal faaliyet haklarını kullandıkları olmasını söyleyerek direnişe başladılar. 

2015 yılında da sendika üyesi işçileri işten çıkaran SF Trade Tekstil işten çıkarma dışında işçileri odalara kilitleyip psikolojik baskı uygulama, sendikadan ayrılmaya zorlama gibi uygulamalarıyla işçilerin birleşik hak mücadelesini engellemeye çalışmaktadır. İşçiler oldukça ağır koşullarda çalışmaktadır. Zorunlu mesai, işten çıkarma tehdidi, tazminat ödememek için baskıyla imza attırarak işten çıkarma gibi uygulamalara da iş yerinde sıkça karşılaşılmaktadır. İşçilerin başörtüsü takma biçimine bile şirket yöneticileri karar verdiği iddia edilmektedir. 

Tüm bu uygulamalara karşı sendikalaşan işçilerin işten çıkarılması, hala çalışan sendika üyesi işçilere baskı uygulanması ile Anayasal hak olan sendika hakkı engellenmek istenmektedir. 110 günü aşkın süredir fabrika önünde direnen işçiler hem hukuki hem de fiili meşru mücadelelerini sürdürme kararlılıklarını belirtmeye devam etmektedirler. 

 

Bu bağlamda;

1- Haksız yere işten çıkarıldığını iddia eden işçilerden ve direnişlerinden Bakanlığınızın haberi var mıdır? Bu konuda Bakanlığınız sürece dahil olmak için bir girişimde bulunacak mıdır? 

2- Bakanlığınız sendika üyesi işçilerin haklarını korumak amacıyla ne tür bir faaliyette bulunmaktadır?

3- Şirket sahipleri anayasal hak olan sendika hakkının kullanılmasını engelleyerek ve üye olan işçilere sendikadan ayrılın diyerek suç işlemiş sayılmıyor mu? Bu suça karşılık Bakanlığınız bir inceleme ve cezai işlem başlatacak mıdır?

4- Bakanlığınız daha önce herhangi bir şirket hakkında sendikal hakkın kullanımının engellendiği tespitinde bulunmuş mudur? Bu duruma karşı nasıl bir çalışma gerçekleştirilmiştir?

5- Bakanlığınız işçilerin çalışma koşullarına dair düzenli bir denetleme mekanizmasına sahip midir? Çalışma koşulları uygun olmayan şirketlere Bakanlığınızca herhangi bir yaptırım söz konusu mudur?
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.