HDP'li Hatimoğulları Adana'daki seli Meclis'e taşıdı

Gündem

HDP

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana'daki sel felaketini Meclis gündemine taşıdı.


HDP'li Hatimoğulları "Meteorolojinin verdiği bilgiler ışığında; Adana geçtiğimiz üç günde, son yıllarda yağan en yüksek yağış miktarını almıştır. 4 merkez ilçede metrekareye 250 kilogram civarında yağmur düşmüştür. Kuvvetli sağanak nedeniyle 24 ve 25 Aralık’ta okulların tatil edildiği Adana’da yurttaşlar son yılların en büyük doğal afeti ile karşı karşıya kalmıştır. Kent genelinde birçok ev ve iş yerini su basmış; Yüreğir, Sarıçam, Seyhan, Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde tarım arazileri sular altında kalmıştır. Kuvvetli yağıştan etkilenen bu arazilerin başında narenciye bahçeleri, soğan ve buğday tarlaları gelmektedir." dedi.

2018 yılı Aralık ayı boyunca metrekareye 380 kilogram yağmurun düştüğü Adana'da sadece 24 Aralık tarihinde metrekareye 150 kilogramın üzerinde yağmur yağdığını dile getiren Hatimoğulları,  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplanması istemiyle şu soruları sordu:


  1. Sular altında kalan bahçelerin ve tarım arazilerinin gördüğü zararın tespit çalışmaları hangi aşamadadır? Çiftçinin, üreticinin yaşadıkları mağduriyeti gidermek üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

  2. Bölgede yoğun yağış olduğunda yaşanan su baskınlarının önüne geçmek için ilgili Bakanlıklarla eşgüdümlü çalışmalarınız var mıdır?

  3. Nehir yatağına yakın bölgelerdeki tarım arazilerinin Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında olmaması nedeniyle bu bölgelerdeki çiftçilerin mağduriyeti artmaktadır. Bahsi geçen bölgeleri TARSİM kapsamına almak üzere Bakanlığınızca planlarınız var mıdır?

  4. Çiftçilerin, üreticilerin gördüğü büyük zarardan ötürü, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının, uzun süreli ve faizsiz olarak ertelenmesi talepleri vardır. Bu konuda çalışmalarınız var mıdır?

  5. Son iki yıldır üreticilerin bahçe ve tarım arazileri yağmur suları altında kalmakta, bu nedenle ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Üreticilerin zararının yerinde tespiti için yapılan/yapılacak çalışmalara ilgili Bakanlarla birlikte katılmayı planlıyor musunuz?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.