HDP'li Kemalbay: 'TÜİK'in işi işsizlik rakamlarını gizlemek mi?'

Gündem

HDP

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde TÜİK verilerindeki sapmaları gündeme getirdi. Kemalbay "TÜİK’in işlevi hükümetin işsizlik karnesini gizlemek midir?" diye sordu. 


HDP'li Serpil Kemalbay Pekgözegü'nün soru önergesi şöyle:

 

"TÜİK verilerine göre, 15 yaş üstü kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus 2019’un Ekim ayı itibarıyla son bir yılda 915 bin kişi artmış, aynı dönem işgücündeki artış ise 82 bin düzeyinde kalmıştır. 

Yani TÜİK verilerine göre çalışma çağındaki nüfus 100 kişi artarken bunların yalnızca 9’u çalışmak isteğinde bulunmuş ve işgücüne katılmıştır. 

Oysa ki; Ekim ayları itibarıyla önceki dört yıla bakıldığında aynı araştırma sonucunda 100 kişiden  %97’si çalışma isteğinde bulunmuştur. TÜİK verilerine göre 2019’dan önceki dört yılın ortalamasında 15 yaş üstü kurumsal olmayan nüfustaki artışın yüzde 97’sinin işgücüne katıldığı görülürken, 2019 yılında bu yüzde 97’lik oranın dramatik şekilde  yüzde 9’a inmesi büyük bir sapmaya işaret etmektedir. 

 

Bu bağlamda; 

 

  1. TÜİK verilerine göre 2019’dan önceki dört yılın ortalamasında 15 yaş üstü kurumsal olmayan nüfustaki artışın yüzde 97’sinin işgücüne katıldığı görülürken,  2019 yılında ise bu yüzde 97’lik oranın yüzde 9’a inmesinin sebebi nedir?

  2. Ekim 2019 itibarıyla işsizlik oranının yüzde 13.4 düzeyinde açıklanmasına rağmen işsizlik oranlarının daha yüksek olduğu yönündeki kamuoyundaki kuşkuları gidermek için bir çalışma yapılacak mıdır? 

  3. Verilerdeki dramatik farklara istinaden demokratik kamuoyunca oluşan güvensizliği gidermek adına TÜİK’den konu ile ilgili herhangi bilgilendirici bir açıklama bugüne kadar neden yapılmamıştır?

  4. TÜİK manipülatif veriler açıklamaya mı zorlanmaktadır?

  5. TÜİK’in işlevi hükümetin işsizlik karnesini gizlemek midir? "

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.