HDP'li Orhan'dan gazeteciler için soru önergesi

Gündem

HDP

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde gazetecilerin can ve meslek güvenliğini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.


HDP'li Orhan "Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü. Öncelikle tüm ağır
çalışma koşullarına rağmen görevini gerçek anlamda yerine
getiren basın emekçilerine, gazetecilere teşekkür ediyoruz.
Türkiye'de gazeteci olmak maalesef can güvenliği dahil birçok riski
barındırmaktadır. İşsizlik veya düşük ücret koşulları ile
yüz yüze binlerce gazetecinin bir yandan da cezaevi, tutuklanma, göz
altına alınma gibi risklerle işini yapmaya çalıştığını
görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Gazeteciler işsiz"


HDP Milletvekili Orhan birçok gazetecinin işsiz olduğunu vurgularken "Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın verilerine göre 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne gazeteciler işsizlik koşullarında giriyorlar. Sendikanın kayıtlarına göre sadece 2019 yılında Cumhuriyet gazetesinden 15, Hürriyet gazetesinden 46, BJK TV’den 40, Olay TV ve Olay FM’den 35, Star ve Güneş gazetelerinden 50 gazeteci işsiz bırakıldı" dedi.

2019'un gazeteciler için zor bir yıl olduğunu söyleyen Orhan, "250 gazeteci hâkim karşısına çıkmıştır. 30 gazeteci hakkında yeni soruşturma başlatılmıştır. Yerel medyada çalışan 10 gazeteci sokak ortasında sopalı, silahlı saldırıya uğramıştır.  İşsizliğin, güvencesiz çalışmanın, yargılamaların, tutuklulukların bu kadar yaygın olduğu medya sektöründe gazeteciler kamusal görevlerini yerine getirememektedir" yorumunda bulundu.

Muazzez Orhan'ın soru önergesi şöyle:

 

  • Türkiye’de 1980 yılından sonra kaç gazeteci öldürülmüş, kaçı saldırıya uğrama sonucu yaralanmıştır?



  • Can güvenliği sağlanamadığı için veya haklarında devam eden soruşturmalar nedeniyle ülkeye giriş yapmayan gazeteci sayısı kaçtır?



  • 2010-2020 yılları arasında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan ve hüküm giyen gazeteci sayısı kaçtır?



  • Halen cezaevinde olan gazeteci sayısı kaçtır? Tutuklanma veya hüküm giyme gerekçeleri nelerdir?



  • OHAL döneminde el konulan veya kapatılan medya kurumu (Gazete, TV, Radyo, Dergi, İnternet Sitesi, Vb.) sayısı kaç olmuştur? Bu kapsamda işsiz bırakılan gazeteci sayısı kaçtır? Bu kapsamda işsiz bırakılan gazetecilerin aylık maaşları, kıdem tazminatları ve işsizlik sigortaları ödenmiş midir? Ödenmemişse hangi yasal gerekçelerle ödenmemiştir? 



  • 2019 yılı sonu itibariyle işsiz gazeteci sayısı kaçtır? İşsiz gazetecilerin desteklenmesi amacıyla yürürlüğe konulacak bir ulusal istihdam stratejisi mevcut mudur?



  • 2020 yılı itibariyle erişime kapatılmış internet sitesi sayısı kaçtır? Kapatılma gerekçeleri nelerdir?



  • Türkiye’nin basın özgürlüğü endeksinde olumlu anlamda ilerleyebilmesi amacıyla uygulanması planlanan bir politika mevcut mudur?



  • Bu koşullarda Türkiye’de gerçek anlamda gazeteciliğin yapılması mümkün müdür?


 

 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.