HDP'li Paylan: 'Protestan Hristiyanların sınır dışı edilme gerekçesi nedir?'

Gündem

HDP

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Protestan Kiliseler Derneği tarafından hazırlanan 2019 yılına ait hak ihlalleri raporunu Meclis gündemine taşıdı.


HDP'li Paylan'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

 

"Protestan Kiliseler Derneği tarafından hazırlanan 2019 yılına ait hak ihlalleri raporunda, Protestan Hristiyan din görevlileri ve topluluk üyelerinin sınır dışı edildiği, kendilerine vize, ülkeye giriş veya oturum izni verilmediği, topluluklarının düzenlediği yıllık toplantılara katıldıkları için kriminalize edildikleri belirtilmektedir. 

Raporda yer verilen “2019 yılında da Protestan toplumu üyelerinde, nefret söylemi ve suçlarında faillerin cezasız kalması, soruşturmalardan sonuç alınmaması, çoğu zaman faillerin tespit edilememesi nedeniyle şikâyet veya rapor etme isteğinin azaldığı gözlenmektedir” tespiti ise nefret suçlarındaki cezasızlık kültürünün yarattığı etkiyi ortaya koymaktadır. 

Bu bağlamda,

  1. Protestan Hristiyan bireylere yönelik sınır dışı edilme, Türkiye’ye girişin engellenmesi ve vize verilmemesi gibi ayrımcılığa karşılık gelen uygulamalar olduğu iddiaları doğru mudur?

  2. Protestan Hristiyanların sınır dışı edilmelerinin ve seyahat özgürlüklerinin kısıtlanmasının gerekçesi nedir?

  3. Bakanlığınızın, eşitlik ilkesinin ve ayrımcılık yasağının eksiksiz biçimde uygulanacağı, nefret suçlarını ortadan kaldırılacak politika ve eylemleri olacak mıdır?"

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.