İnşaatta kriz emekçiyi vurdu: 'Üç yılda 578 bin emekçi işsiz kaldı!'

Gündem

CHP

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, inşaat sektöründe yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemi ile meclise soru önergesi veren CHP’li Demirtaş; salgın döneminde kaç inşaat işçisinin işten çıkarıldığını sordu. Meclise bir de araştırma önergesi sunan Ünal Demirtaş, sektörün yatırımla değil stokları eriterek ayakta kalmaya çalıştığını ve istihdama hiçbir katkı sağlanmadığına dikkati çekti.


CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, Bakan Selçuk’a Covid 19 salgınının başladığı 11 Mart 2020 tarihinden bu yana inşaat sektöründe çalışan kaç kişinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için başvurduğunu, başvuruların kaçının bu ödenekten  yararlanabildiğini sordu.

İnşaat işçilerinin yaşadığı iş kazalarına ve meslek hastalıklarına da değinen CHP’li Demirtaş, Bakan Selçuk’a

“Covid 19 salgını döneminde, 4 ay içinde kaç işçi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirmiştir? Hayatını kaybedenlerden kaçı inşaat işçisidir? Son 6 ay içinde yaşanan iş kazalarında kaç inşaat işçisi hayatını kaybetmiş, kaç işçi iş göremez raporu almıştır” sorularını yöneltti.

Ünal Demirtaş, inşaat sektöründeki denetim eksikliğini de gündeme getirdi.

İnşaat sektörünün kayıtdışı çalışmanın yoğun olduğu alanların başında geldiğine işaret eden Demirtaş, Bakanlık müfettişlerince yapılan denetimlerin sayısını, bu denetimlerde firmalara, hangi sebeplerle, hangi idari ve cezai yaptırımların uygulandığını da sordu.

CHP Milletvekili Demirtaş, “Ekonomik istikrarsızlık ve güvensizlik inşaat sektöründe çarpan etkisi göstermektedir. Sektörde yaşanan daralma, genel ekonomik daralma ve küçülmenin üç katıdır. İnşaat sektöründe 2018 yılında başlayan daralma çok ciddi istihdam kayıplarına neden olmaktadır. Sektördeki istihdamın korunması için hemen harekete geçilmelidir” dedi.

Kamu bankalarının konut kredileriyle sektörün canlanmaya başladığına yönelik  yorumları da eleştiren Demirtaş, “Düşük faizli kredilerle ipotekli gayrimenkul satışları rekorlar kırsa da, bu satışlar ile sektörün elindeki stoklar eritilmiştir. Gayrimenkul sektöründe özellikle son bir yıldır yeni projelerde büyük bir durgunluk vardır. Buna bağlı olarak da sektör de büyük bir daralma vardır. İnşaat sektöründeki daralma, aynı zamanda sektördeki istihdamı da dramatik şekilde düşürmüştür. Sektörün önümüzdeki üç yıllık süreç içinde de daralmaya devam edeceği öngörülmektedir. Bu da, sektördeki istihdamın daha da azalması, güvencenin ortadan kalkması ve daha çok işçinin işini yitirmesi anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

Ünal Demirtaş, inşaat sektöründeki istihdam verilerinin ciddi bir düşüşü ortaya koyduğunu, işsizliğin hızla arttığını vurguladı.

CHP’li Demirtaş, “2017 yılı Temmuz ayında inşaat sektöründeki işçi sayısı 1 milyon 828 bin kişi iken, 2018 yılı Temmuz ayında kayıtlı işçi sayısı 1 milyon 805 bine düşmüştür. 2019 yılı Temmuz ayında işçi sayısı ise 1 milyon 280 bin olarak açıklanmıştır. 2020 yılı inşaat sektörü istihdamı ise 1 milyon 250 bin kişi olarak açıklanmıştır. Son 3 yılda ise 578 bin inşaat emekçisi işsiz kalmıştır” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.