İYİ Partili Oral'dan Milli Eğitim Bakanlığı'na tepki

Gündem

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bastığı ve derslerde kullanılan "Ortaokullar ve İmam Hatip Ortaokulu Sosyal Bilgiler 6 Ders Kitabı"nda Doğu Türkistan’da kullanılan Uygur alfabesi yerine İsrail’de kullanılan İbrani alfabesinin basılmasını TBMM gündemine taşıdı. İYİ Parti’li Oral konuyla alakalı bir soru önergesini MEB Ziya Selçuk’un cevaplaması için TBMM’ye verdi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bastığı ve derslerde kullanılan "Ortaokullar ve İmam Hatip Ortaokulu Sosyal Bilgiler 6 Ders Kitabı"nda Doğu Türkistan’da kullanılan Uygur alfabesi yerine İsrail’de kullanılan İbrani alfabesinin basılmasını TBMM gündemine taşıdı.


İYİ Parti’li Oral konuyla alakalı bir soru önergesini MEB Ziya Selçuk’un cevaplaması için TBMM’ye verdi. Önerge hakkında da sosyal medya hesaplarından bir açıklamada bulundu.

Oral’ın açıklamaları şöyle: 

 

"Doğu Türkistan’daki Zulmü Görmezden Gelen İktidar Meselenin Üstünü Kapatmak İstiyor"


“MEB, İmam-Hatiplerde kullanılan bir ders kitabında Uygur alfabesi diye İbrani alfabesi basmış, bunu da basit bir şeymiş gibi "sehven" yapıldı diye açıklamıştır. Doğu Türkistan'da yaşanan zulmü görmezden gereken iktidar, bu meselenin de üstünü kapatmak istemektedir.

Dili, kültürü ve dini bizle bir olan Uygur Türkü kardeşlerimizin alfabesini, "one minute" edebiyatı yapılan ülkenin alfabesiyle karıştırmak nasıl bir aymazlığın sonucudur öğrenmek istiyoruz. Bu konu kesinlikle geçiştirilecek bir konu değildir. Genç zihinlerde zararı olacaktır.

Google aramasıyla ders kitabı basıyorlar


Google'da alfabe aratıp ilk bulduğu resmi bir ders kitabına basanlar, bunu kontrol etmeyenler ve öğrencilere dağıtanlar bir bedel ödemeli, MEB başta Uygur soydaşlarımız olmak üzere, öğrenciler ve ailelerinden özür dilemelidir. Soru önergemizle meselenin takipçisi olacağız.”

Oral’ın soru önergesinin metni ise şöyle: 

Uygur Alfabesi Diye İbrani Alfabesi Basıldı


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl "Ortaokullar ve İmam Hatip Ortaokulu Sosyal Bilgiler 6 Ders Kitabı" adıyla yayımlanan ve okullara dağıtılan kitapta Uygur alfabesi başlıklı bölümde, Uygur alfabesi yerine Yahudilere ait olan İbrani alfabesi basılmıştır. Bugün Çin sınırları içerisinde yer alan ve Çin Halk Cumhuriyeti idaresi tarafından çeşitli insan hakları ihlallerinin yoğun bir şekilde gerçekleştiği Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Uygurlar bilindiği üzere Türk dünyasının bir parçasıdır. Kaşgar, Urumçi gibi Türk-İslam tarihinin medeniyet ve kültür merkezlerini de içeren Doğu Türkistan bölgesinin pek çok eser veren lehçesi ve alfabesiyle alakalı yapılan bu hata milli bilinç ve kardeşlik bağlarımız bağlamında yaralıyıcı bir durum yaratmıştır.

Bu bilgiler ışığında;


“Ortaokullar ve İmam Hatip Ortaokulu Sosyal Bilgiler 6 Ders Kitabı” 2019 – 2020 eğitim-öğretim yılı için kaç adet basılmış, kaç ayrı okula, kaç öğrenciye, kaç adet dağıtılmıştır?

Ortaokullar ve İmam Hatip Ortaokulu Sosyal Bilgiler 6 Ders Kitabı’nda Uygur alfabesi yerine İbrani alfabesinin koyulması hatasıyla alakalı Bakanlığınız bir soruşturma başlatmış mıdır?

İlgili hatayı kim yapmıştır? Basımı yapan firma mı yoksa kitabı hazırlayan kurul mu? Kitabı kontrol etmesi gereken kurullar gerekli kontrolleri yapmamış mıdır?

İlgili hata ile alakalı Bakanlığınızın resmi bir görüşü ya da açıklaması var mıdır?

Türk çocuklarının soydaş bir topluluğun alfabesi hakkında çok yanlış bir bilgi içeren bir kitapla eğitime tabi tutulması nasıl telafi edilecektir? 

Bakanlığınız Doğu Türkistan’daki soydaşlarımızdan ve bu kitapla eğitim gören öğrenci ve ailelerinden özür dilemeyi düşünmekte midir?"
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.