Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye yanıt: "Ciddiye almıyorum"

Gündem

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınması çağrısı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli'yi "ciddiye almadığını" söyledi.

Gazetecilerle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınması çağrısı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli'yi "ciddiye almadığını" söyledi. Daha önce telefonların dinlendiği iddiasında bulunan Kılıçdaroğlu, bu kez de özel masaların kurulduğunu söyleyerek, "Özel masalar dediğimde Soylu bunu gayet iyi anlar. Neyin ne olduğunu biliyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınması çağrısı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli'yi "ciddiye almadığını" söyledi. Kılıçdaroğlu, "Belediye başkanı görevden alınır mı? Başkası seçilir mi? Bunu yapmak isteyenler akıllarını ekmek peynirle yemiş kişilerdir. Böyle bir garabet olur mu, olmaz. Onlar da biliyor" dedi.

CHP'li belediyelere "baskında yapılacaklar" konusunda daha önce gönderdikleri talimatı güncellediklerini ve yeniden göndereceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Bizim korkumuz yok. Müfettiş de gelir, polis de gelir…" diye konuştu.

CHP oylarının istikrarlı şekilde arttığını; oylarının ilk kez oy vereceklerde yüzde 42, Türkiye genelinde yüzde 28 civarında olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sağlıklı, tutarlı bir artış var. Yeterli mi yeterli değil ama biz göreceksiniz AKP'yi geçeceğiz, birinci parti olacağız" iddiasında bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yabancı yayın kuruluşları ve internet medyasının temsilcileri ile bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

2021'in zor koşullarda tamamlandığını, ekonomik, politik, sosyal olarak sorunlu bir yıl olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Umarım 2022 güzel şeylerin başlangıcı olur" dileğinde bulundu. Kılıçdaroğlu'nun sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ittifak bileşenlerinin uzlaştığı bir isim var mı? Bu isimlerin arasında Abdullah Gül'ün de adı geçiyor mu?

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda uzlaşma olması, bir araya gelmemize bağlı ama bu konuda bir araya gelmedik. Millet İttifakı'nı oluşturan bileşenler ve sonradan güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile de bu konu görüşülmüş değil. "Uzlaşma oldu mu olmadı mı Gül'ün adı geçti mi, geçmedi mi?" Bir görüşme olmadı ki geçsin.

'NESİNİ HELALLEŞECEKSİNİZ'

Helalleşme konusunu ifade ettiniz. Bu helalleşme içerisinde Tayyip Erdoğan ve çevresi, Fethullah Gülen ve çevresi var mı?

Helalleşme çağrımız. Bunu ikiye ayırdık. Konusu suç olan bir olayda yargıya gidecek. Ama karşılıklı olarak birbirimizi kırmışsak bunun bir helalleşmesi olması lazım. Fethullah Gülen'le de hiç yan yana gelmedim, oturup konuşmadım. Birbirimizi kırmak gibi bir durumumuz yok. Nesini helalleşeceksiniz. Yarattığı ciddi bir travma var. Bu da zaten yargıda. Yargı ne kadar amacına ulaşır, onu da bilmiyoruz.

PARLAMENTER SİSTEM: '2022 BAŞINDA AÇIKLAMA YAPILIR'

6 siyasi parti parlamenter sistem çalışması yaptınız. Açıklamak için liderler olarak kameraların karşısına geçecek misiniz? Bir de geçiş süreci planlamasına ilişkin bir takviminiz var mı diğer liderlerle?

Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili genel başkan yardımcılarının uzlaştığı ana metin ortaya çıktı. Şimdi genel başkanlar ve kurmayları üzerinde çalışıyorlar. 2022 başlarında bu konuda uzlaştığımız, netleştiğimiz konularda kamuoyuna bir açıklama yapılır. Açıklama yapılacak mı, 6 genel başkan birlikte mi yapacak. O konuda bir açıklama yaparız. Genel başkan yardımcılarının uzlaşmaları son derece önemli bir adım.

'STRATEJİK PLANLAMA TEŞKİLATI KURULMALI'

Geçiş süreciyle ilgili bir özel çalışmamız yok doğrusunu isterseniz. Bizim yok en azından CHP olarak. Ama biz CHP olarak şunu açıkladık. Cumhurbaşkanı koltuğuna oturduğunda ilk bir hafta içerisinde ilk 15 gün içerisinde neler yapacak. Bunu açıklamıştım. Onların yapılması gerekiyor. Ama bu da cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hayata geçirilecek uygulamalar.

Benim orada üzerinde durduğum temel nokta Stratejik Planlama Teşkilatı'nın kurulmasıdır. Çünkü devleti yönetecek kişilerin bütün rakamlara sahip olması gerekiyor. Maliyetleri, rakamları, bütçe, bütçe dışı fonlar, nerelerde değerlendiriliyor kimse bilmiyor. Açıklamalar güven vermiyor bize. Ayrıca bazı fonlar var, burada biriken paraları da bilmiyoruz. Kültür fonu mesela, ne kadar para birikiyor. Stratejik Planlama Teşkilatı'nı oluşturduğunuzda, en geç 15 gün içerisinde yönetecek olan ekibin önüne konulması lazım. Millet İttifakı'nın bileşenlerinin önüne konulması lazım. Ekonomi konusunda bir yol yöntem belirlemek zorundayız gerçek rakamları bilerek.

Onun dışında cumhurbaşkanı değiştikten sonra doğal olarak, kurumların başkanları görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. Oraya yeni liyakatli kişilerin atanması gerekiyor. Hangi partiden olduğuna bakmadan uzmanlarını işin başına getirmek lazım. Güven veren ilk adımlara ihtiyacımız var. Erdoğan ile vatandaşlar arasında ciddi bir güvensizlik var.

6 lider oturup konuştuğunda ilk atılacak adımlar konusunda topluma güven veren kararlar almak zorundalar. Topluma, "bunlar kararlılar, geldiler ve çıkarları önceleyerek sorunu çözecekler" algısını yerleştirmek lazım. İşin özünde yatan bu. Başlangıç her zaman çok önemlidir. Nasıl başlarsanız aynı kararlılıkla sürdürmeniz lazım.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.