'Koronavirüs cezaevlerinde hayati risk oluşturur'

Gündem

Mahkum Yakınları Platformu'ndan Nona Şahin ve Sude Aras, koronavirüsün cezaevlerinde ciddi sorunlara neden olabileceğini söyledi. Şahin ve Aras, infaz düzenlemesinin bir an evvel Meclis gündemine getirilmesini talep etti.

Mahkum Yakınları Platformu'ndan Nona Şahin ve Sude Aras, koronavirüsün cezaevlerinde ciddi sorunlara neden olabileceğini söyledi. Şahin ve Aras, infaz düzenlemesinin bir an evvel Meclis gündemine getirilmesini talep etti.

Yurttan Sesler'e açıklamalarda bulunan platform sözcüleri şu ifadeleri kullandı:

"Kapasite fazlasıyla cezaevlerinde hijyen ve revire çıkma sorunu mevcuttu. Koronavirüsten korunabilmek için hijyen şart. 100 binden fazla kapasite fazlası mevcutken mahkumlar yerlerde tuvalet önlerinde yatıyorken, koronavirüs cezaevlerinde hayati risk oluşturur.

Cezaevlerinde verilen yemeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmesi gerekiyor.
Cezaevlerinde 1 kişi bile bu virüsün taşıyıcısı olsa kalabalık dolayısıyla hızla yayılarak ölümcül sonuçlara sebebiyet verir. 20 kişilik koğuşlarda 55 kişi kalıyorlar.
Mahkum yakınları, Sayın Erdoğan'ın 16 Ocak’ta birkaç haftaya kadar Meclis'e geleceğini söylemesi üzerinden 2 ay geçmis olmasına rağmen Meclise gelmeyen ceza infaz düzenlemesinin ivedilikle Meclis'e getirilerek yasalaştırılmasını talep ediyorlar. İçerisinde bulunduğumuz koşullar bunu zaruri kılmaktadır.

Bağışıklığın güçlü olabilmesi için uyku da çok önemli. Mahkumlar 1 yatakta 3 vardiya şeklinde uyuyabiliyorlar. Bu da bağışıklıklarının zayıflamasina sebebiyet veriyor."

Ne olmuştu?


Cumhurbaşkanı Erdoğan “Şu anda yargı paketi üzerindeki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Meclis'teki komisyonlardaki çalışmalar bittiği anda hemen inşallah o da gelecek.” ifadelerini kullanmıştı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada "Ceza infaz düzenlemesi yakın tarihte Meclis'e gelir" demişti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise sosyal medyada "Tıklım tıklım ağzına kadar dolu cezaevleri. Yani 100 kişinin kalabileceği yerde 400 500 kişinin takılıp kaldığı yerler. Hep söylüyorum hali hazırda bu kalabalıkta kişileri ıslah etmek mümkün değil. Bir kalıcı infaz reforma ihtiyaç var. Ancak kalıcı infaz reformunu başarabilmemiz için Bir kez olsun anlamlı bir şekilde ceza evlerini ferahlatmamız lazım. Şu anda koronavirüsünün yaygınlaşması infazla ilgili değişikliğin hem reform anlamında kalıcı değişikliği hem de bir defaya mahsus olan değişikliği bir an önce yapılmasını zorunlu kılıyor." yorumunda bulundu.

CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, cezaevindeki kalabalık ve koronavirüs üzerine soru önergesi vermişti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.