'Turquality' programında yabancı hisseli şirketlere destek verilmiş!

Gündem

Türkiye'de üretilen ürünlerin markalaşması amacıyla yürütülen Turquality programı kapsamında çoğunluk hisseleri yabancıların elinde olan şirketlerin desteklendiği ve destek ödemelerinde bazı şirketlerin hak ettiklerinin üzerinde yardım aldığına ilişkin veriler Sayıştay raporlarına yansıdı. CHP

Türkiye'de üretilen ürünlerin markalaşması amacıyla yürütülen Turquality programı kapsamında çoğunluk hisseleri yabancıların elinde olan şirketlerin desteklendiği ve destek ödemelerinde bazı şirketlerin hak ettiklerinin üzerinde yardım aldığına ilişkin veriler Sayıştay raporlarına yansıdı.


CHP Ankara Milletvekili Levent Gök "Yerli firmalarımızın küresel ekonomik pazarda rekabet gücünün artırılması yoluyla ülkemize katma değer kazandırması beklenen programın amacına uygun olmayan şekilde kullanılması tepki çekmekte, desteklerin hakkaniyetle dağıtılmaması kamuoyu vicdanını yaralamaktadır. Ekonomik kriz ve pandeminin etkisiyle üretimde ve küresel ticarette daha da geriye düşen yatırımcılarımız yalnız bırakılmakta, olumlu büyüme beklentileri her geçen gün düşmektedir" ifadelerini kullandı ve konu hakkında soru önergesi verdi.

CHP'li Gök'ün soru önergesi şöyle:


 

Türkiye’de üretilen ürünlerin markalaşması amacıyla yürütülen Turquality programı kapsamında çoğunluk hisseleri yabancıların elinde olan şirketlerin desteklendiği ve destek ödemelerinde bazı şirketlerin hak ettiklerinin üzerinde yardım aldığına ilişkin veriler Sayıştay raporlarına yansımıştır. Yerli firmalarımızın küresel ekonomik pazarda rekabet gücünün artırılması yoluyla ülkemize katma değer kazandırması beklenen programın amacına uygun olmayan şekilde kullanılması tepki çekmekte, desteklerin hakkaniyetle dağıtılmaması kamuoyu vicdanını yaralamaktadır. Ekonomik kriz ve pandeminin etkisiyle üretimde ve küresel ticarette daha da geriye düşen yatırımcılarımız yalnız bırakılmakta, olumlu büyüme beklentileri her geçen gün düşmektedir.

         Bu bilgiler ışığında:

  1. 2015 – 2020 döneminde Turquality programı kapsamında destek verilen şirketlerin toplam hisselerindeki yabancı paylarını açıklar mısınız?

  2. 2015 – 2020 döneminde yerli üretim harici ürünlerin ticaretini yapan kaç firmaya Turquality kapsamında destek verilmiştir?

  3. Çoğunluk hisseleri yabancıların elinde olan veya yabancı ürün ticareti yapan firmalara Turquality kapsamında destek verilmesinin sebeplerini açıklar mısınız?

  4. 2015 – 2020 döneminde hak ettiği desteğin üzerinde ödeme yapılan firmaların sayısını ve yapılan fazladan ödemeleri yıllık temelde açıklar mısınız?

  5. Turquality kapsamında hak ettiğinden fazla destek verilen firmalara yapılan haksız ödemelerin iadesi nasıl sağlanacaktır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.