Uzman çavuşlar haklarını istiyor

Gündem

Uzman çavuşların hak talepleri sürüyor.

Türk silahlı kuvvetlerinin devamlık arz eden teknik ve kritik kadro görev yerlerinde görev yapması amaçlanırken Sözleşme olarak çalışan uzman çavuşların meslekte ilerleme, mesleğini geliştirme, amaç ve kapsamında sözleşme engel oluyor.

3269 Sayılı kanuna tabii uzman çavuşların kadro ya geçmesi ile bu personelin birçok sorunu halledilmiş olur. Bu personelin kadroya geçmesi devletimize mali olarak bir yük getirmemektedir.

Büyük bir çoğunluğu terörle mücadelede kullanılan uzman erbaşlar hem terör hem İş kaygısı yaşamaktadır.Uzman çavuşlar, sözleşmenin kaldırılması veya güvencenin artırılmasının, Profesyonelleşme yolunda TSK için dev bir adım atılmış olacağını belirtiyor.

RÜTBELERİN KIDEMDEN SAYILMASI-RÜTBE VE İŞARETLER SORUNLARI VE ÇÖZÜMÜ

Uzman çavuşlar halihazırda mesleğe yeni giren uzman çavuşla 20 yıllık uzman aynı sayılmakta, aralarında rütbe kıdem bulunmamaktadır. Aynı maaşı almaktadır.1 yıllık uzman çavuşla 20 yıllık uzman çavuş aynı kadrolarda çalışmaktadırlar.

Devletimizin bütün kadrolarında çalışan memurlar çalıştıkları her yılda kıdemleri artarken meslekte terfi ve rütbeleri artarken sadece uzman çavuşlar başladığı gibi mesleği bitirmektedir. Rütbelerinin kıdemden sayılmaması yüzünden rütbeler arası tazminattan da faydalanamamaktadırlar.

Rütbelerinin 1986 ilk kanun çıktığında sarı renk de olmasına rağmen zamanla anlamsız biçimde kırmızı renkle değişmiştir. Silahlı kuvvetlerin bütün rütbelilerin harici kıyafetlerindeki rütbeler sarı renk dedir. Uzman çavuşlarında rütbelerinin sarı renge dönüşmesi kendilerine ayırımcılık yapılmadığının göstergesi olacaktır.

TSK'da her rütbelinin sınıf ve kuvvetini gösteren spoletler yakaya takılırken.3269 sayılı kanunun ilk kurulduğu günden itibaren bu kullandırılırken sonradan uzman çavuşlardan kaldırılmıştır. şu anda uzman çavuşların hangi sınıftan veya teknisyen olup olmadığını gösteren bir işaret yok. Jandarmanın erinde bile bulunan bu spolet in Uzman Çavuşlara da gelmesi zorunludur.

Uzman çavuşlar; her 3 yılda bir aldıkları kıdemin rütbeden sayılması her rütbenin tazminatının alınmasının sağlanması; mesleğe yeni başlayan bir personelle tecrübeli bir personel arasında bir fark oluşturulmasını istiyor.

Uzman çavuşların diğer talepleri şöyle:

UZMAN ÇAVUŞLARIN LOJMANDAN FAYDALANMALARI VE YÜZDESİ SORUNU VE ÇÖZÜMÜ

Şu an uzman çavuşlar mevcut bulunan lojmanlardan %15 i sivil memur emeklisi olan personelle ortak şekilde kullanmaktadır. Buda %15 e denk gelmektedir.Sivil memur ve uzman erbaş lojman yüzdelerinin ayrılması

ÇÖZÜMÜ

Mevcut 75.000 personeli bulunan Uzman çavuşların ve sivil memurlar %15 gibi bir lojman yüzdesi ile yaşamaları, adeta ailesiz bir hayat geçirmelerine neden olmaktadır. Neredeyse aynı sayısı olan subayların %55 astsubayların %40 lojman yüzdeleri olması personellerimize karşı haksızlıktır. Uzman çavuşlarında aile hayatları vardır.

Teklifimiz subaylara % 35

Astsubaylara % 30

Uzman çavuş ve %20 şeklindedir.

Sivil memur %15

Özellikle doğu güneydoğu bölgesinde yoğun şekilde ailesiz bir hayat geçirmek zorunda kalan uzman çavuşların bu yüzdelerle bir nebze rahatlayacak ve psikolojik bunalımlar son bulacağı kanısındayız.

NÖBET YÖNETMELİKLERİ

Diğer personelin hangi şartlarda nerelerde kaç saat nöbet tutacağı nöbet yönetmelikleri ile belliyken malesef uzman çavuşların nöbet yönetmelikleri yoktur. Komutanın 2 dudağı arasında bu görevi ifa ederler.

Sb Asb. İhtiyaç halinde bir üstünün görev ve nöbetlerini tutarken, uzman çavuşlar üstün isteğine göre hem üstünün hem altının nöbet ve görevlerini yapmaktadır.

Nöbetlerde kaç saat görev yapacağı belli değildir .diğer personelde saat saat ayırılmasına ve ıstırahatler verılmesıne rağmen uzman çavuşlarda aile hayatını etkıleyek şekilde 12-12 görev yaptırılarak hem vucuden hemde aile olarak derin yaralar bırakmaktadır.

10 saat apron da dikili hiç istirahatsiz ayakta nöbet tutturulmaktadır.12 saat mevzilerde istirhatsiz ayakta nöbet tutturulmaktadır.hizmeti gerektirecek zorunlu haller haricinde,amirin emrine göre nöbetler tutturulmaktadır.

ÇÖZÜMÜ

Uzman çavuşlara nerede nasıl nöbet tutacakları ,kaç saat nöbet tutup kaç saat ıstirahat edecekleri lüzümü halınde kimin nöbetlerini tutacaklarını.en fazla kaç saat nöbet ve hazır kıt a görevini ifa edeceklerinin açıklayıcı bir şekilde belirtileceği bir yönetmeliğin yazılması.

UZMAN ÇAVUŞLARDA KURS-ÖDÜL YÖNETMELİĞİ 

Mesleklerini geliştirmek için herhangi bir fırsat verilmemiş olan uzman çavuşlar adeta eratlaştırılmak istenmişdir.Uzman çavuşlar kurslara ve ödüllere layık görülmemiştir. TSK'nın en fazla şehit gazi veren statüsü neredeyse ödüllerden hiç faydalanamamaktadır.

Yabancı dil sınavları,ve bunun gibi personeli kendinin geliştireceğin sınavlara girememektedirler.

Açılan hiçbir kurs a uzman çavuşlardan personel dahil edilmemekte adeta önemsenmektedir.

ÇÖZÜMÜ

Uzman çavuşlarında mesleğinde ilerlemek, mesleklerini geliştirmek için TSK bünyesinde açılacak bütün kurslara katılmalarının sağlanması.

Yabancı dil sınavı gibi sınavlara etkin olarak katılmaları

Emsallerinden üstün görev yapan personele ödül verilerek şevk içinde çalışmalarının sağlanması

Yorumlar (49)

Muzo 1 Yıl Önce

Teşekkürler

Mahmut 1 Yıl Önce

Elinize kaleminize sağlık, güzel bir oaylaşım olmuş

Gürbüz 1 Yıl Önce

Sorunları çözümleriyle birlikte ele almışsınız. Elinize kaleminize sağlık. Teşekkürler.

Mustafa karaşahin 1 Yıl Önce

Kahramanlara kadro verilmeli kanayan yara tedavi edilmeli bu kahramanların özlük hakları düzenlenmeli

Asena 1 Yıl Önce

Kadro verilmemesi nasıl bir saçmalık.Bu arkadaşlar canını veriyor. Herkese kadro verdiler. Uzman Çavuşlarin yanındayız.

Mtn 1 Yıl Önce

Neden kadro vermedikleri apaçık belli değilmi TSK da özellekle üst subaylar canları istedikleri gibi uzman erbaşları meslekten rahatça atabilmek için sözleşmeli çalıştırmak işlerine geliyor nitekim sosyal medyadan görüyoruz bir binbaşı çıkıp sizin ağanızda paşanızda benim istediğimi istediğim gibi meslekten atarım gibi cümleler kuranları malesef çok duyuyoruz amaç ve sebep budur başka bir sebep yoktur sadece ego tatmin etmek.

Volkan Ateş 1 Yıl Önce

Uzman Çavuşlar 926 sayılı TSK Personel Kanununa tabi olmalıdır. Kadro verilmelidir. Sağlık, sicil, nöbet, astlık-üstlük, rütbe, atama, görev tanımı, ödül-takdir yönetmelikleri yapılmalıdır. Kısacası demode olmuş kadük kalmış 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu lağvedilmelidir.

Ömer Kurt 1 Yıl Önce

Vatanın savunmasi sozlesme ile olmaz bir an önce bu kahraman lara kadro ve ozluk haklarında iyilestirme yapilmalidir onlar ordunun bel kemiği dir savunma bakani hulisi paşadan ve CUMHUR BASKANIMIZ SAYIN RECEP TAYIP ERDOGANDAN bu işe el atmalarini bekliyorum .selamlar

Teşekkür ederiz vatan savunması... 1 Yıl Önce

Teşekkür ederiz vatan savunması sözleşmeli olmaz 926 subay ve asb kanunu tabi olmak istiyoruz iş güvencesini istiyoruz biz kimden fazla bişey istemiyoruz hakımızı istiyoruz ana süt gibi hak vermezlese Allah büyük seçim gün bende kimseye kadro vermem kimse kusura bakmasın iyi çalışmalar

Kahraman uzman Çavuşlar 1 Yıl Önce

Teşekkür ederiz vatan savunması sözleşmeli olmaz 926 subay ve asb kanunu tabi olmak istiyoruz iş güvencesini istiyoruz biz kimden fazla bişey istemiyoruz hakımızı istiyoruz ana süt gibi hak vermezlese Allah büyük seçim gün bende kimseye oyumu vermem kimse kusura bakmasın Allah şehitlerimizin kanını yerde bırakmasın inşAllah

Mcht hrt 1 Yıl Önce

Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz uzman Çavuş'a kadro

Vatan 1 Yıl Önce

Ülkenin en değerli askerlerine teşkilatın silahlı kuvvetinin adeta en önemli askerlerinjn hakları bıran önce verilmesi gerekiyor

Hüseyin 1 Yıl Önce

Vatanın bölünmez bütünlüğünü sağlayan bu yiğitlere kadro verilmelidir bu kahramanlara ne yapılsa azdır kadroları verilsin

İlyaz Aydin 1 Yıl Önce

Bu kadar ayrımcılığa maruz kalan hor görülen vatan sevdalısı uzman çavuş karınızı yok farzedenleri bende yok farzediyor Bu seçimde vatana olan sevgim ve aşkımdan ötürü yalnız cumhur baskanina oy veriyorum millet vekillerini boykot ediyorum,Bir uzman çavuş babası olarak,

Teşekkür ederiz inşallah olur... 1 Yıl Önce

Teşekkür ederiz inşAllah olur kadro haktır hemde anamızın ak sütü gibi helaldir

Kadro verilmesi şart 1 Yıl Önce

Kadro verilmesi şart uzman çavuş ların hakkı kimse kimsenin hakkını yiyemez

Vatan seven 1 Yıl Önce

Vatanın sözleşmesi olmaz bir yanda terör bir yanda sözleşme arada kaldılar biz kadro her hakkımızı nobet lojman rutbede uzman jandarmalar sari ve kadrolu biz neden kirmizi eger bizi er gibi goruyorsaniz neden rutbe taktiniz eger bize rutbe taktiysaniz diger rutbeliler gibi kadro calisma haklarimizi verin komutanın iki dudağı arasına bizi bırakmayın

Muharrem 1 Yıl Önce

Yurttan sesler çok teşekkürler desteğiniz için uzman çavuşlar vatan toprağına ilk düşenlerdir en çok şehidi olan bir rütbedir KADRO haklarıdır

Yasin usta 1 Yıl Önce

Kadro gelirse çok çok iyi olur bu çocuklarimiz Hudut kartallari toprağı vatanı milleti için çarpişiyorlar Reiste. Bekliyoruz

Yasin 1 Yıl Önce

926 Sayılı TSK Personel Kanununa Tabi Olmak Ve Kadro İstiyoruz. Vatana Hizmet Eden Askerin Derdi Sorunu Olamaz Olmamalı. Kahramanlara Sahip Çıkın.

Veli yanar 1 Yıl Önce

Elinize kaleminize sağlık yeter artık bu uzmanların hakları verilsin tasorene bile kadro verilen ülkede en çok hakeden kahramanların hakları kimseye hayır getirmez hükumete sesleniyoruz verin bu çocuklara özlük haklarını en zor görevi bu kahramanlar vatan için bayrak için kanın son damlasına kadar mücadele ediyorlar vatandaş olarak benim vicdanım rahat deil

Çakır 1 Yıl Önce

Vatanı için canını veren kahraman larimiza kadro istiyoruz ondan sonra bize oy verin hadiya nerede o bolluk

Koruculuk sistemi 1 Yıl Önce

Doğu da görev yapan güvenlik koruculuk sistemi bazı özlük hakları verilmesi lazım sadece doğuda subay astsubay uzman çavuşlar tek değil korucuları dusunmeklazim

ırmak 1 Yıl Önce

Yaka işereti Yeni kıyafetle artık kimsede Yok, 926 Sayılı Askeri personel kanunuda Tabii olmalıdırlar

Albay kirman 1 Yıl Önce

TSK da subay gegomanyası devam ettiği sürece bu iş zor..adamlar Astsbaylarla halen kavga içindeler..MSB lığı üstsbyların baskısı altında uzmçvşlara kadro verilmesi halinde kadroların şişeceği görüşü ve baskısı Hulisi AKAR ın ve Cumhurbaşkanımızın geri adım atmasına sebep oluyor ve bir adım öteye gştmiyor..illaki bir şekilde ayar çekecekler yaş konusunda zoraki emekli edilen personele geçmiş döneme dönük tazminat maaş ve ek göstergede sosyalleşme konusunda ayar çekecekler fakat kadro konusu zor görünüyor..Cumhurbaşkanımızın tek bir talimatı tüm tabuları yıkacağı ümidini halen taşımak istiyorum..vatan savunmasının sözleşmesi olmaz..bu vatan hepimizin

Mehmet 1 Yıl Önce

Elinize kolunuza yüreğinize sağlık. Biz uzman camiasına biraz sesi olan herkesten Allah razı olsun inşAllah. Sağolun var olun.

Sağolun varolun 1 Yıl Önce

Sağolun varolun teşekkürler

Ahmet 1 Yıl Önce

Haklarını verilsin en çok onlar hakediyor

Sülo 1 Yıl Önce

Helal olsun Uzmanların haklı taleplerini Paylaşmanız bile çok güzel.

Fatih 1 Yıl Önce

Hakkımız olan kadroyu istiyoruz.

Sema ozbey 1 Yıl Önce

Arkasini birakmayalim lutfen uzmancavuslaromiz cNlarini hice sayip vatani koriyorlarsa bizlerde millet olarak yanlarinda arkalarinda durmak zorundayiz devletimizde istiyoruz uzmancavuslarimisa kadro verilsin

Esaretin Bedeli 1 Yıl Önce

Bir subay olarak kesinlikle silah arkadaşlarım Uzman cavuslara haklarının verilmesini gönülden destekliyorum.

Mürdo 1 Yıl Önce

Uzman çavuşlara kadro verilmesinin önündeki en büyük engel subaylar istemiyor çünkü çocukları istedikleri gibi kullanıyorlar ACİLEN ÇÖZÜLMELİ

Muammer incedere 1 Yıl Önce

Aynen yazdıklarına katılıyorum uzman cavulara katro verilmeli bizler sıcacık yatakta yatarken onlar kar kış demeden daglarda vatanı korumak için az susuz nübet tutuyorlar RABBİM onları korusun amin amin

Hasan 1 Yıl Önce

Kerpiç evlerde büyüyen uzman çavuş yiğitlerine muazzaf kadrosu çok görüyorsunuz .herkeze kadro verildi ama bu çocuklar mağdur edildi.

Duran 1 Yıl Önce

Sorunlarımızı dile getirdiğiniz için size teşekkür ederim

Alparslan 1 Yıl Önce

Allah razı olsun uzman çavuşlar milletin evladı dir milletin malı olan ordu evlerine giremez denmesi adaletsizlik tır hukuksuzdur yüce türk milletine yapılan büyük bir ayıptır bunu milletimiz duymalı bilmeli dir uzman çavuş Lara yapılan her yönlü ayrım bitmelidir çünkü uzman çavuşlar yüce türk milletinin evlatları dir

Alparslan 1 Yıl Önce

Uzman çavuşlar milletinin ve vatanının bekçisidir kimsenin kölesi veya oyuncağı değildir yüce türk milletin den evlatları na sahip çıkmasını bekliyoruz

Aysun ergin 1 Yıl Önce

Katiliyorum herkese kadro veren devlet sozlesmeli herkese uzman cavuslari neden ayirtetti bu adil degil secim oncesi her vaad yapiliyo milli savunma bakani sahip cikmali bu kadar ezilen bir meslek yok lutfen kadro verin onlarda devletin orduya verdigi her destekten faydalansin lojman kidem kamp neden en alt ezilen cavuslar hic anlam veremiyorum gerekenin yapilmasi lazim

Trk 1 Yıl Önce

37 yıllık bekleyiş bitsin artık kimlere Kadro verildi Uzm.Çvşlar unutuldu Kanun içinde kanunsuzluklar

Halilargan173@mail.com 1 Yıl Önce

Mehmetciklerin hakkını verin hükumet olanlar işi yapan onlar ordu evine bile giremiyorlar

Murat çengel 1 Yıl Önce

1992 de uzman çavuşluk yapmış birisi olarak aynı sıkıntıların hala devam ediyor olmasını kınıyoruz kesinlikle tüm haklar adaletli şekilde dağıtılmalıdır.hayattayken verilmeyen değer şehit oluncada verilmesin..insanların onuruyla hiç bir makamdaki yetkililer bu kadar kolay oynayamamalıdır. Uzman çavuşta olsa insanlara değer verilmeli ailesi ve çocukları hiç bir şekilde rencide edilmemelidir orduevlerinden yararlanmalı lojmanlardan faydalanmalı hak ettikleri değeri görmelidirler alınan her kıdem maaşa yansımalı tazminata etki etmelidir emekli maaşlarındada düzenleme yapılmalıdır.kıdemli uzman çavuşlarda artık geri hizmette görev verilmelidir

Koçero 1 Yıl Önce

Uzman çavuşlar ordunun üvey evlatları gibi görülüyor yıllardan beri kadro gelecek ha gelecekte. Belediyede çalışan bir işçi dahi kadroya geçti ama uzman Çavuşlar geçemedi terörle mücadelede şehit olan uzman Çavuşlar. Her türlü zor görev şartları altında çalışanlar uzman Çavuşlar ama Allah rızası için bir ordu evine veya askeri kampa dahi kabül edilmiyorlar

Sedat 1 Yıl Önce

Çocukların kesintilerine birlikte ellerine 15 bin kalıyor ev kirası çocuk masrafı vb.Özel güvenlik görevlisi 12500 TL alıyor

Yaşar 1 Yıl Önce

TSK nın yükü uzman çavuşların omzunda onlar her şeye layık

Çınar 1 Yıl Önce

Seçimde uzman çavuş ve aileleri gereğini yerine getirir inşAllah

Nevzat Kumdereli 1 Yıl Önce

Kesinlikle adil bir çözüm bulunmalı. Kahraman uzmanlarıın özlük hakları verilmelidir.

İbrahim kurt 1 Yıl Önce

Emekli uzmanım ordu evlerine neden giremiyoruz cözüm bulunsun

Metin Çetin 9 Ay Önce

Ülkemizde çağmamışım kalan tek meslek hatta çağ gerisine doğru götürülmeye çalışılan tek meslek , Ülkenin şehit adaylarına en falandeğer verilmesi gerekenlere en az değer verilmesi büyük vicdnsızlıktır

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.