Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki taciz iddiası Meclis gündeminde

Gündem

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki cinsel taciz iddiaları, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan tarafından Meclis gündemine taşındı. HDP'li Orhan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki cinsel taciz iddiaları, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan tarafından Meclis gündemine taşındı. HDP'li Orhan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Muazzez Orhan soru önergesinde "Kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, sistematik bir zihniyet dönüşümü gerektiriyorsa da kısa vadede kadınlara yapılan her türlü saldırı ve tacizin cezasız kalmaması çok önemlidir. Özellikle taciz iddialarının soruşturulması ve tacizcilerin yaptırıma maruz bırakılması zorunlu bir durumdur. Taciz ve tecavüzcülerin korunması veya soruşturulmaması veya soruşturma sonrasında dahi uzlaşmacı yaklaşımlara gidilmesi söz konusu eril ve saldırgan kültürün yayılmasına alan açmaktadır" ifadelerine yer verirken "Erkekler, 2019'un ilk on bir ayında en az 305 kadını öldürdü, 46 kadına tecavüz etti, 551 kadını seks işçiliğine zorladı, 204 kadını taciz etti, 247 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019'un ilk on bir ayında 556 kadına da şiddet uyguladı" bilgilerini aktardı.

HDP'li Orhan'ın yönelttiği sorular şöyle:


 

  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde İlahiyat Anabilim Dalı Başkanlığı’ndaki taciz iddialarına dair herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma kaç kişi hakkında açılmıştır?



  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde taciz iddiaları savcılığa aktarılmadan önce üniversite yönetimine iletildiği halde iddiaların üstünün örtüldüğü iddiası nedeniyle fakülte ve üniversite yöneticileri hakkında açılan bir soruşturma var mıdır?



  • Yüzüncü Yıl Üniversite’sinde taciz iddialarının yaşanması nedeniyle İlahiyat Fakültesi dışında soruşturma yapılan fakülteler veya görevliler mevcut mudur? Üniversite genelinde son 5 yılda bu nedenle görevinden uzaklaştırılan kişi sayısı kaçtır?



  • Tacize uğradıkları iddia edilen öğrencilere yönelik tacizci olduğu iddia edilen profesör başta olma üzere muhtemel yeni saldırıların önlenmesi amacıyla herhangi bir tedbir alınmış mıdır? 



  • Öğrencilerin kişisel dokunulmazlık hakları, eğitim ve diğer haklarının korunması için hangi önlemler alınmıştır?



  • 2019 yılında Türkiye’de üniversitelerde öğretim üyelerinden kadın çalışanlara ve öğrencilere yönelik taciz, tecavüz ve saldırı iddiaları nedeniyle görevden uzaklaştırılan veya soruşturma açılan kişi sayısı kaçtır?



  • Erkek öğretim üyelerinden kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi amacıyla bakanlığınızın uyguladığı özel politikalar nelerdir?


 

 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.