"350 bin taşeron işçi Bakanlığın yeni bir adım atmasını bekliyor"

İstanbul

CHP’li Özdemir, Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı Bölge Müdürlüklerinde istihdam edilen müşavir firma çalışanları başta olmak üzere 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrolarına alınmayan ve kapsam dışı bırakılan çalışanları Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Özdemir, Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı Bölge Müdürlüklerinde istihdam edilen müşavir firma çalışanları başta olmak üzere 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrolarına alınmayan ve kapsam dışı bırakılan çalışanları Meclis gündemine taşıdı.

VERİLEN VAATLERE RAĞMEN TAŞERON SORUNU DEVAM EDİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde “2017 yılında yayımlanan 696 sayılı KHK ile kamuda çalışan işçilere “sürekli kadro” verilmesinin düzenlendi ancak kamudaki çalışan yüz binlerce işçi kapsam dışına tutuldu. Yapılan bu yasal düzenleme nedeniyle Kamu İktisadi Teşekkülleri, özel bütçeli kuruluşlar, sosyal tesisler, yapım ihaleleri, danışmanlık, müşavir firma çalışanları, çağrı merkezi ve hastane yönetim sistemi ihalelerinde çalıştırılan taşeron işçilere sürekli kadro hakkı verilmedi” dedi.

350 BİN TAŞERON İŞÇİ BAKANLIĞIN YENİ BİR ADIM ATMASINI BEKLİYOR

2021 yılı Toplu İş Sözleşmelerinde Çerçeve Anlaşma Protokolünü hatırlatan Özdemir, “696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilecektir” şeklindeki vaade rağmen bugüne kadar bir gelişme olmamıştır. Bu nedenle, yaratılan mağduriyetlerin giderilmesi için kamuda çalışan yaklaşık 350 bin taşeron işçi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yeni bir adım atmasını ve yıllardır yaşamış oldukları mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini beklemektedirler” dedi.

Sibel Özdemir, Bakan Bilgin’den şu sorulara yanıt istedi:

696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrolarına alınmayan ve kapsam dışı bırakılan taşeron işçi sayısı nedir? Kapsam dışı bırakılan taşeron işçilerin kamuda istihdam edildikleri çalışma alanlarına göre sayısal dağılımları nedir?

2017 yılında kamuda taşeron işçisi olarak çalıştığı halde kapsamda olmaması veya başvuru şartlarını yerine getirememesi nedeniyle sürekli işçi kadrolarına alınmayan işçilerin sürekli işçi kadrolarına alınmalarına ilişkin Bakanlığınızın gündeminde olan bir çalışmanız var mıdır? Var ise detayları nedir ve ne zaman gündeme getirilmesi planlanmaktadır?

Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı Bölge Müdürlüklerinde istihdam edilen müşavir firma çalışanlarının 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrolarına alınmamalarının ve kapsam dışı bırakılmalarının gerekçesi nedir? Gelinen aşamada sürekli işçi kadrolarına alınmalarına ilişkin Bakanlığınızın gündeminde olan bir çalışmanız var mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.