“Ali ve Cennet Coşkun’a saldıran kişi neden serbest bırakıldı?”

İstanbul

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Aydın Çine’de Ali ve Cennet Coşkun çiftinin evine pompalı tüfekle saldırılmasını Meclis gündemine taşıdı.

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Aydın Çine’de Ali ve Cennet Coşkun çiftinin evine pompalı tüfekle saldırılmasını meclis gündemine taşıdı.

Ersoy; Aydın Çine ilçesinde Ali ve Cennet Coşkun’un evlerinin 60 metre ilerisinde bulunan Eysim Madencilik tarafından işletilen ve yaşam alanlarını tahrip eden madene karşı uzun süredir mücadele ettiğini belirtmiştir.

Doğanın talanına karşı direnen Ali ve Cennet Coşkun çiftinin evlerine 11 Aralık Cumartesi günü pompalı tüfek ile ateş açılmıştır.

Coşkun ailesinin ifadesini almayarak, ifade tutanağını kendi yazan jandarma hakkında yasal işlem başlatacak mısınız?

Saldırının ardından jandarmaya ifade verdiğini dile getiren Ali Coşkun, jandarmanın ifade sırasında Ali Coşkun’un söylediklerini ifade tutanağına geçirmediğini, jandarmanın kendi istediklerini yazdığını belirtmiştir. Ali ve Cennet Coşkun’un evine saldıran kişi serbest bırakılmıştır. Ersoy; Ali Coşkun’un ifadesini doğru şekilde almayan kamu personeli hakkında yasal işlem başlatılması gerektiğini ifade etmiştir.

Temmuz ayında Coşkun çiftini tehdit eden kişinin sadece görev yeri değiştirilmiş!

3 Temmuz’da Coşkun ailesinin evin yakınlarında dinamit patlatılmasının ardından çift yine ölümle tehdit edilmiştir. Coşkun ailesini ölümle tehdit eden kişinin görevden alındığı söylense de Ali Coşkun’un ifadesine göre bu kişinin yalnızca görev yeri değiştirilmiştir.

Şirket hem doğayı zehirliyor, hem doğa savunucularına saldırıyor!

Ersoy; 11 Aralık Cumartesi günü günlük hafriyatı dere yatağına boşaltan maden şirketinin, Coşkun ailesinin hayvanlarının su içmesi için kullandığı silajını kirlettiğini ifade etmiştir. Ali Coşkun’un hafriyat dökülmesine karşı müdahale etmesi üzerine kepçenin olay yerinden ayrıldığını aktaran Ersoy; bu olayın ardından Coşkun çiftinin çakarlı bir araçla yanlarına gelen kişi tarafından pompalı tüfekle saldırıya uğradıklarını ifade etmiştir.

Coşkun çifti kendilerini korumamakla suçlandı!

Ersoy; Ali Coşkun’un yetkililerin kişiye göre işlem yaptığı, ifade vermek için dört saatten fazla uğraştıkları ve ifadelerin doğru şekilde alınmadığına ilişkin ifadelerine yer vermiştir. Ayrıca Ersoy; Coşkun çiftinin ifadelerine göre; 3 Temmuz’daki patlamada da haberleri olmadığı halde emniyet tarafından haberleri olmakla ve kendilerini korumamakla suçlandıklarını belirtmiştir.

Ali Coşkun verdiği dilekçeler ve CİMER başvurularına dönüş almadığını, yetkililerin kendine “Haklısınız ama benim yapacağım bir şey yok” dediklerini ifade etmiştir.

Oya Ersoy Adalet Bakanlığına şu soruları yöneltti:

"Ali ve Cennet Coşkun’a saldırıda bulunan kişi neden serbest bırakılmıştır?

Coşkun çiftine pompalı tüfek ile saldıran kişi hakkında uzaklaştırma kararı verilmiş midir?

3 Temmuz 2021’de evlerinin yakınında dinamit patlatılmasının ardından Coşkun ailesini tehdit eden kişi hakkında yasal işlem başlatılmış mıdır?

Coşkun çiftini sistematik olarak tehdit eden şirket hakkında yasal işlem başlatılmış mıdır?

Coşkun ailesinin ifadesini almayarak, kendi yazan jandarma hakkında yasal işlem başlatılmış mıdır?

Coşkun çiftinin dilekçelerine ve başvurularına cevap verilmemesinin nedeni nedir? Sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?

Coşkun çiftine yönelik yeni bir saldırı olmayacağının garantisi var mıdır? Can güvenliği tehlikede olan Coşkun çiftinin yaralanma/hayatını kaybetme durumunda bunun sorumlusu kim olacaktır?

Oya Ersoy Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına şu soruları yöneltti:

Ali ve Cennet Coşkun’a pompalı tüfek ile saldırıda bulunulmasının ardından maden şirketi hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

Eysim Madencilik’in faaliyetlerini durdurmayı düşünüyor musunuz?

3 Temmuz 2021’de evlerinin yakınında dinamit patlatılmasının ardından, yaşam alanının 60 metre yakınında kanunlara aykırı şekilde patlatma işlemini gerçekleştiren şirkete cezai işlem uygulanmış mıdır?

11 Aralık 2021’de hayvanların su içtiği silajı da etkileyen dereye hafriyat dökülmesi işlemiin ardından şirket hakkında cezai işlem uygulanmış mıdır?

Coşkun çiftinin yaşadığı, tarım ve hayvancılık faaliyeti yaptığı bölgenin 60 metre uzağında kurulan maden projesine neden izin verilmiştir?

Eysim Madencilik bu maden projesi için ÇED sürecinden geçirilmiş midir?"

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.