"Bir emekli, aylık 2.500 TL ile evini geçindirebilir mi?"

İstanbul

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, emekli aylıklarının asgari ücret tutarının altında olduğunu ve asgari ücret tutarına yükseltilmesi için bir çalışma yapılıp yapılmadığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un emekliler için verdiği soru önergesi şöyle:

"Enflasyon artışı ve hayat pahalılığı karşısında geçim sıkıntısı yaşayan 13,5 milyon emeklinin, hayatlarını idam ettirmekte yaşadıkları zorluklar hemen hemen her gün basına yansımaktadır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun yaptığı araştırma da açlık sınırı ocakta bir önceki aya göre 272 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 572 lira ve yoksulluk sınırı da bin 415 lira artmıştır. Geçen yıl ocak ayına göre ise açlık sınırı bin 657 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 2 bin 496 lira artmıştır.

Bunun yanı sıra 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ocak ayında 4 bin 924 TL'ye yoksulluk sınırı ise 15 bin TL'nin üzerine çıkmıştır. Artan yoksulluk ve açlık sınırı yurttaşların alım gücünü düşürürken emekli yurttaşları daha bir derinden etkilemiştir. Artan gıda fiyatları, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen emekliler alyanslarını dahi satmışlardır.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) sosyal güvenlik raporuna göre, emeklisi en fakir birkaç ülkeden biri Türkiye Örneğin, Uganda’da ortalama emekli maaşı ülkenin yoksulluk sınırının yüzde 43.5’ine karşılık gelirken, Mozambik’te bu oran yüzde 32.7. Türkiye’de ise 21.7’dir. Bu oran Türkiye’nin ILO’nun emekliler için fakirlik göstergesi olarak belirlediği yüzde 50'lik sınırın çok altında kaldığını gösteriyor.

Son bir yıllık dönemde;

Süt ve ürünlerinde 377 liralık artış olmuştur.

Meyve için harcanması gereken para geçen yılın aynı ayına göre ise 83 lira artarak 342 liraya çıktı. Sebze harcamasının parasal tutarı da ocakta önceki aya göre 145 lira arttı. Sebze için ödenmesi gereken para geçen yılın sonuna göre ise 157 lira artarak 512 lira olmuştur.

Ocakta 755 liraya yükselen ekmek, un ve makarna için yapılması gereken harcama son bir ayda 48 lira, son bir yıllık dönemde ise 301 lira artmıştır.

Pirinç ve bulgur harcamaları Ocakta 22 lira son bir yılda ise 41 lira artarak 128 lira olmuştur.

Sıvı yağ ve margarin yıllık olarak 47 lira artarak 114 liraya yükselmiştir.

Şeker, bal, pekmez, reçel gibi gıda maddelerine yapılması gereken harcama da Ocakta 33 lira azalarak 252 lira oldu. Aynı ailenin zeytin için yapması gereken harcama ise 27 lira daha artarak 103 liraya çıkmıştır.

Artan fiyatlar ortadayken 1500 lira olan en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya yükseltilmiştir. Emeklilere verilen bu artış yukarıda sayılan hiçbir gıda ürününe erişimi sağlayamamakta ve adeta emekli olan yurttaşlar açlık sınırının altında yaşam mücadelesi ile baş başa bırakılmaktadır.

Bu bağlamda;

1.Asgari ücretin altında emekli maaşı alan, emekli sayısı kaçtır?

2.Bankadan kredi çeken emekli sayısı kaçtır? Banka kredi borçlarını ödeyemeyen ve icralık olan emekli sayısı kaçtır?

3.Bakanlık olarak emekli aylıklarının asgari ücret tutarına yükseltilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?

4.Ülkede gıdadan, elektriğe, ısınmadan ulaşıma kadar birçok kalemde fiyat artışları yaşanırken emeklilerin maaşlarının 2,500 TL olması bu ihtiyaçları karşılayabilecek midir? Bakanlık olarak emeklilere ek zam yapılması konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

5.Bir emekli aylık 2.500 TL ile evini geçindirebilir mi?

6.Türkiye’nin ILO’nun emekliler için fakirlik göstergesi olarak belirlediği yüzde 50'lik sınırın çok altında kalması konusunda bir açıklamanız olacak mıdır? Bu durumun tersine çevrilmesi noktasında bir çalışmanız var mıdır?"

Yorumlar (1)

Fikret şimşek 2 Yıl Önce

Allah büyük inşAllah seçimde görüşüz bizi bu duruma muhtaç edenlerle

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.