CHP'li Karabat'tan gıda fiyatlarına tepki: "Durum vahim!"

İstanbul

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, gıda fiyatlarındaki artışın durmadığını vurguladı ve durumu "Utanç tablosu" olarak niteledi.

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, gıda fiyatlarındaki artışa dair açıklama yaptı. Karabat yoksulluk sınırının 38 bin liraya yaklaştığını dile getirirken, halkın ayda bir kere bile et yiyebildiğinde kendini şanslı hissettiğini söyledi. Karabat'ın açıklaması şöyle:

"TÜİK verilerine göre temmuz ayında TÜFE yıllık %47,83'e yükseldi. TCMB de yılsonunda %58 enflasyon hedefliyor. Gıdada ise durum oldukça vahim. Gıda enflasyonu yıllık %60,72 oldu. Ücretli çalışanların ve emeklilerin en büyük harcamaları gıdaya gidiyor. Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarının düşmesi de söz konusu değil. Tarım Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) temmuzda %62,48 olurken, alt ürün gruplarında çok daha fazla artışı görüyüroruz. Yaz aylarında sebze seranın dışına çıkmasına rağmen üretici açısından maliyeti çok yüksek ve %108,92 gibi oran karşımıza çıkıyor. Yumurtadaki ÜFE %90,79. Diğer ürünlerdeki artışları tabloda görebilirsiniz. Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre, temmuz ayında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 11.658,10 TL oldu. Yani asgari ücretten fazla. Yoksulluk sınırı da 37.974,10 TL’ye yükseldi. Türk-İş'in hesaplamasına göre, mutfak enflasyonu yıllık %107,54 seviyesinde gerçekleşti. Emeklilerimizin çoğunun 7,500 TL maaş aldığını düşünecek olursak, zaten onlar çoktan temel gıdalardan uzaklaşmış durumdalar. Ayda bir kere et yediklerinde bile kendilerini şanslı hissediyorlar. Pazarların bitimine gidip çöpe gidecek sebze ve meyveleri topluyorlar. AKP'nin utanç tablosu işte tam olarak bu!"

CHP'li Karabat, fiyatlardaki artışı önlemenin yollarını ise şöyle sıraladı:

"Çiftçilerin kullandıkları mazotlardan ÖTV alınmasın. Gübre, tohum ve fide destekleri verilsin. Şehirler arası nakliye destekleri sağlansın. KKM'ye yüz milyarlarca liralık kaynak bulan iktidar, çiftçi desteğini çok daha kolay bir şekilde verebilir. Ancak halkın yoksulluğunu yok etmek yerine yönetmeyi tercih ettikleri için bunu yapmıyorlar."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.