CHP'li Karabat: "Türkiye borç ve faiz sarmalına girdi"

İstanbul

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, faiz harcamasının Ekim ayında rekor kırdığını söyledi.

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine'nin alarm verdiği uyarısında bulundu. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin sonuçsuz kaldığını ve bitçenin Ekim'de 83.3 milyar TL açık verdiğini söyleyen Karabat, faiz ödemelerinin de 61.1 milyar TL ile rekor kırdığını belirtti. Yoksul halkın cebine gitmesi gereken paranın faizcilere yedirildiğini belirten Karabat "Bu nasıl bir devlet yönetimidir!" dedi

Karabat'ın açıklamaları şöyle:

"1) Temmuz ayında yaklaşık 1.1 trilyon TL’lik ek bütçe getirilmesine rağmen, Hazine alarm veriyor. Merkezi yönetim bütçesi ekimde 83.3 milyar TL açık verdi. 10 aylık bütçe açığı 128.8 milyar TL'ye ulaştı.

2) Merkez Bankası faizleri indiriyor ama ne işe yaradığı ortada. Faiz harcaması ekim ayında 61.1 milyar TL ile rekor kırdı. 10 aylık faiz harcaması ise 268.3 milyar TL'ye yükseldi. KKM’ye de toplam 91.5 milyar TL ödendi.

3) Üretenin değil, faizcinin kazandığı bir sistem inşa edildi. KKM’nin Merkez Bankası’na olan yükü ise gizleniyor. Faiz ödemeleri, bütçe açığı derken kamunun ödeyeceği fatura yüz milyar TL’lerden trilyon TL’lere çıkıyor.

4) Hazine ve Maliye Bakanlığı her ay on milyarlarca lira piyasadan borçlanıyor. Israrla şeffaflık diyoruz. Toplanan bu paraların nerelere harcandığı kamuoyuna açıklanmalıdır. Sorgusuz, sualsiz yapılan kamu harcamaları vatandaşa enflasyon ve fakirlik olarak geri dönüyor.

5) AKP, müflis tüccar gibi bir borç-faiz çemberi içinde hareket ederken, kamuya verdiği zararı hesaba katmıyor. Tekel konumundaki Türkiye Varlık Fonu şirketlerinin de çoğu zararda. Bu nasıl bir devlet yönetimidir!

6) Bütçeden yatırım için yapılan harcamalar ekimde 25.5 milyar TL, yılın ilk 10 ayında da 153 milyar TL oldu. Yani faiz ödemelerinin altında yatırım yapılıyor. Böyle bir ekonomi yönetimi ile ülkenin iki yakası bir araya gelir mi, imkansız.

7) Bütçe gelirlerinin arttığını görüyoruz. Nasıl? Enflasyon sayesinde. Herhangi bir üretim artışı veya katma değer yaratılarak bütçe büyümüyor. Vatandaşın enflasyon sonucu yoksullaşması ile genişleyen bir bütçe karşımızda. O paralar da gidip faizcilere veriliyor."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.