CHP'li Karabat: "Türkiye moratoryuma sürükleniyor"

İstanbul

Türkiye’nin, Rusya’ya yapacağı gaz ödemelerini 2024 yılına ertelemek istediği iddialarına dair açıklama yapan CHP’li Özgür Karabat, “Bir ülke borcunu ödeme gücünü kaybettiyse moratoryuma girmiş demektir” dedi.

CHP PM Üyesi İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye’nin Rusya’ya yapacağı doğalgaz ödemlerinin 2024’e ertelemek istediği iddiaları için “Bir ülke borcunu ödeme gücünü kaybettiyse moratoryuma girmiş demektir” ifadelerini kullandı.

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, morataryuma geçişin yeni olmadığını söyleyen Karabat, “128 milyar doların harcanmasıyla başladı. Merkez Bankası'nın net rezervi -55 milyar dolar civarında. Swap anlaşmalarıyla brüt olarak artıda gösteriliyor ancak kasa boş” dedi.

Karabat, şu ifadeleri kullandı:

"Bir ülke borcunu ödeme gücünü kaybettiyse moratoryuma girmiş demektir. Şimdi Türkiye, Rusya'ya doğal gaz borcunu 2024'e ötelemek istiyor. Kısa süre önce de Erdoğan, Merkez Bankası'nın borçlarla ayakta kaldığını itiraf etmiş, bunu "dost ülkeler" kılıfına saklamaya çalışmıştı.

Moratoryuma geçiş yeni olmadı. 128 milyar doların harcanmasıyla başladı. Merkez Bankası'nın net rezervi -55 milyar dolar civarında. Swap anlaşmalarıyla brüt olarak artıda gösteriliyor ancak kasa boş! AKP'nin beceriksiz ekonomi politikaları nedeniyle Türkiye enerji ithalatı gibi stratejik bir noktada savunmasız kalmıştır. Uçak krizi sonrası pek çok kazanç elde eden Rusya'ya yeniden jeopolitik tavizler verilecektir.

Sadece Rusya'ya değil, bu kış için İran'a da bakmak lazım. 2022 Ocak ayındaki gibi bir kesintiye gitmeyeceğinin garantisi yok. Ülke tarihinde ilk kez barınma ve gıda krizi çıkaran AKP'nin enerji krizi de çıkarmasına şaşmamalı."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.