"Depremzedelerin borçlandırılması kabul edilemez!"

İstanbul

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, depremzedelerin, verilecek konutlar üzerinden borçlandırılmasına tepki gösterdi.

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, depremzedelere yapılacank konutların, deprem sonrası toplanan yardımlarla finanse edilmesi gerektiğini ve halkı borçlandırmanın yanlış olduğunu söyledi.

Karabat'ın açıklamaları şöyle:

"1-AKP yaptığı konutları 20 yıl taksitle depremzedelere satacak. Ailesini, dostunu, evini, işyerini kaybetmiş insanlara bir de senet imzalatır gibi ipotekli konut verecekler.
 
2-Peki, toplanan yardım paraları ne oldu?
Metrekare maliyeti piyasa şartlarında 13-14 bin TL’yi buluyor. Çevre Bakanlığı ise bunu 7 bin TL olarak açıkladı. TOKİ de yüzde 40 sübvanse ederek konut yaptığını söylüyor.
Biz 7 bin TL üzerinden hesap yapalım...
 
3-Türkiye Tek Yürek kampanyasında 115 milyar TL toplandı. Diğer yardımlarla birlikte yaklaşık 120 milyar TL ediyor. Bu parayla 100 metrekareden 170 bin konut yapılabiliyor. Yani depremzedeye anahtar teslim verilebilir.
Sosyal devlet olmak bunu gerektirir.
 
4-Yıkılmış, ağır ve orta hasarlı konut sayısının 400 bin olduğu belirtiliyor. Bunların yarısı toplanan yardımlarla yapılabilir.
Bu yıl 4.6 trilyon TL’lik bütçe oluşturuldu ve geriye kalan 200 bin konutun masrafı bütçeden rahatça karşılanabilir.
Ama AKP bunu yapmıyor!
 
5-2022’de Kur Korumalı Mevduat hesaplarına devlet 92,5 milyar TL ödedi. KKM için vazgeçilen vergi de düşünülünce en az 150 milyar TL buraya aktarıldı. KKM faizine para ödeyen AKP, söz konusu depremzedeler olunca kaynak yokmuş gibi davranıyor.
 
6-Faize para bulan, deprem yardımlarını ne yaptığı belli olmayan AKP, şimdi de Kurumlar Vergisi’nden deprem için ek 100 milyar TL toplamayı amaçlıyor. Bunu da toplasa zaten konut parası hayli hayli çıkıyor.
Tekrar soralım: Bu toplanan paralar ne için harcanıyor?
 
7-Afet oluyor, AKP hemen IBAN veriyor, şirketlere ek vergi koyuyor. Yetmiyor, yaptığı konutları depremzedelere taksitle satıyor.
Böyle bir devlet yönetimi olabilir mi!
 
8-Özel sektör depremin ilk anından bu yana canla başla bölgede elinden geldiğince çalışıyor. Çadır, konteyner ve kalıcı konut için adımlar atıyor. Sanki bunlar olmuyormuş gibi onlara ek vergi getiriliyor. Devletin kaynağı olmasına rağmen konulan bu ek vergi şaibelidir.
 
9-Buradan devletin bürokrasisine sesleniyorum. 2 ay sonra iktidar değişecek. Deprem yardımlarının yandaşlara peşkeş çekilmesi için aracı olmayın. Bunların hepsinin hesabı tek tek sorulacak."

Yorumlar (1)

1 1 Yıl Önce

1

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.