"IBAN göndermeyi bırakın, deprem vergilerinin hesabını verin!"

İstanbul

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 36,5 milyar dolarlık Özel İletişim Vergisi'nin çarçur edildiğini söyledi.

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 1999 Marmara depreminden sonra getirilen Özel İletişim Vergisi'nin bugüne kadar 88 milyar lirayı geçtiğini söyledi. Toplandığı yılların kurlarına göre hesaplandığınde miktar 36,5 milyar lirayı buluyor. Karabat, iktidarın bu paranın hesabını vermesi gerektiğini söyleyerek “Her felakette benden IBAN’a para göndermemi isteyecekseniz neden bu kadar vergi topluyorsunuz?” ifadelerini kullandı. 

Karabat'ın açıklamaları şöyle:

"1) 1999 Marmara Depremi sonrası ekonomik toparlanma ve depreme hazırlık için getirilen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) doğru bir şekilde kullanılmadı.
675 milyar dolardan söz ediyoruz.
 
 
2) 2000-2022 döneminde toplam 23 yılda toplanan ÖİV yaklaşık 88 milyar TL oldu. Yıllık ortalama dolar kurlarıyla yapılan hesaplamaya göre ise toplam 36,5 milyar dolarlık bir ÖİV geliri söz konusu.
Büyük bir rakam evet ama ÖTV bunun çok daha üzerinde.
 
3) 2002’nin Ağustos ayından itibaren uygulanmaya başlanan ÖTV’de yapılan toplam tahsilat 2.1 trilyon TL. Yıllık dolar kuru ortalamasına göre ise 637,2 milyar dolar!
Tabloda da net bir şekilde ÖTV gelirini görebilirsiniz.
 


 
4) Hem ÖTV hem de ÖİV geliri 673,7 milyar doları buluyor. Yıllık enflasyon hesaplamasını yapmamız durumunda ise bunun çok üzerinde bir rakama ulaşabiliriz.
Depreme hazırlık yapılmadı. Toplanan yüz milyarlarca dolar vergi AKP eliyle çarçur edildi.
 
5) On binlerce insanımızı kaybettiğimiz deprem felaketi sonrası AKP işi kaderciliğe vurup, sorumluluktan kaçmaya çalışıyor.
Evet, kabul ediyoruz çok büyük bir afet. Ama sıfır hazırlık da kabul edilemez. Hesabını vereceksiniz!
 
 
6) Yine yardım kampanyaları düzenleniyor. Elbette, hepimiz tüm yurttaşlar olarak elimizden gelen yardımı ve desteği vereceğiz.
Ama vatandaş soruyor: “Her felakette benden IBAN’a para göndermemi isteyecekseniz neden bu kadar vergi topluyorsunuz?” "

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.