LGS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soru önergesi

İstanbul

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  LGS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  LGS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Soru Önergesi şöyle:

"Salgın döneminde eğitimde yaşanan aksaklıklar ve yetersizlikler öğrencilerde büyük mağduriyetlere neden olmuş, uzaktan eğitim herkesin ulaşabileceği şekilde organize edilmemiştir. Özellikle sosyo-ekonomik durumlarından kaynaklı binlerce öğrenciye, uzaktan eğitime erişim yapabilmeleri için gerekli imkanlar sağlanmamış, eğitimdeki fırsat ve bölgesel eşitsizlikler derinleşmiştir.

Bu koşullar altında; Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan merkezi sınav 6 Haziran 2021 tarihinde tamamlanmıştır. 1 Milyon 236 bin 836 öğrencinin katıldığı bu sınava ilişkin usulsüzlükler basına yansımış, kamuoyunda ciddi tepkiler yükselmiştir. Özellikle LGS sorularının Sinan Kuzucu Yayınevine ait kitapçıkla paralellik gösterdiği iddiaları, merkezi sınavlardaki usulsüzlüklerin devam ettiğini, gerekli tedbirlerin alınmadığını bir kez daha ortaya çıkartmıştır.

Bu bağlamda;

2021 LGS ve merkezi sınavlardaki usulsüzlüklerin siyasi sorumluları neden tespit edilmiyor?

LGS güvenliğini sağlayamama, sınav sorularının çalınması, sınava girme hakkının engellenmesi, eğitimde fırsat eşitliğini engelleme gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan kişi sayısı kaçtır? Bu soruşturmaların akıbeti nedir?

2021 LGS sınavındaki mağduriyetlere ilişkin yapılan şikâyet başvuru sayısı kaçtır? Bu başvuruların akıbeti nedir?

2021 LGS kitapçığında, Bakanlığınızla ilişkili olduğu belirtilen Sinan Kuzucu Yayınevine ait soruların yer aldığı doğru mudur? Sinan Kuzucu Yayınevine ait kitapçık ile 2021 LGS soruları arasındaki benzerlik için bilirkişi incelemesi yapılmış mıdır?

Merkezi sınavlara ilişkin defalarca usulsüzlük iddialarının gündeme gelmesine ve kamuoyunda ciddi tepki oluşmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmamıştır?

2021 LGS sınavında hak gaspına uğrayan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?"

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.