"Milli Piyango’da doğru gitmeyen bir şeyler var!"

İstanbul

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi sonrası yaşananların araştırılması için Meclis'e önerge sundu.

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi sonrası yaşananların araştırılması için Meclis'e önerge sundu. Hamzaçebi "Milli Piyango’da doğru gitmeyen bir şeylerin olduğu açıktır" ifadelerini kullandı.

CHP'li Hamzaçebi'nin açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere 02.01.2017 tarih ve 680 sayılı KHK ile şans oyunlarına ilişkin lisans 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu’na(TVF) verilmiştir. TVF’nin 01.05.2019 tarihli açıklamasıyla Milli Piyango ve şans oyunlarının düzenlenmesine ilişkin gelir paylaşımı esasına dayanan 10 yıl süreli hizmet alım sözleşmesi için ihale düzenleneceği bilgisi kamuoyuna duyurulmuş, daha sonra yapılan ihale sonucunda en yüksek teklifin Sisal Şans İnteraktif Hizmetler ve Şans Oyunları Yatırımları A.Ş. (Sisal Şans) tarafından verildiği ve 29.08.2019 tarihinde sözleşme imzalandığı TVF tarafından açıklanmış, ancak sözleşme kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Milli Piyango İdaresi’nin internet sitesinde de şans oyunlarının 01.08.2020 tarihi itibarıyla Sisal Şans A.Ş.’ye devredilerek anılan şirket tarafından düzenlenmeye başlandığı açıklanmıştır.

Milli Piyango ve şans oyunlarının özel sektöre bu şekilde devredilmesi hukuki açıdan sorunludur. TVF, bir lisans devri değil hizmet alımı ihalesi yapmış olmasına karşın lisans devri yapmış gibi şans oyunlarını hemen hemen bütün aşamalarıyla Şirkete devretmiştir.

Sisal Şans A.Ş. faaliyetlerine başlar başlamaz şans oyunlarının internet üzerinden oynanabilmesi olanağını sağlayarak vatandaşları şans oyunları oynamaya teşvik etmeye başlamıştır. Bu amaçla Şirket tarafından işletilen internet sitesi üzerinden oynatılan eski ve yeni birçok oyunun her an, her yerden ulaşılabilir olması nedeniyle telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar adeta birer kumar makinesine dönüşmüştür.

Ne var ki bugüne kadar ortaya çıkan tabloda, yapılan zamlar ve çeşitliliği artırılan oyunlara rağmen hasılatın sözleşmede verilen taahhüdün çok gerisinde kalacağı görülmektedir. Basında yer alan bazı haberlerde de sözleşme şartlarının yumuşatılacağı duyumlarının olduğu ifade edilmektedir.

Ayrıca, özelleştirmenin ardından Milli Piyango bayiliği, özellikle de seyyar Milli Piyango bayiliği yapan çok sayıda dar gelirli vatandaşımız ile aileleri mağdur olmuştur. Sözleşmede yaklaşık 15.000 piyango-şans oyunları ve 5.000 İddaa olmak üzere toplam 20.000 bayinin haklarının korunmasına yönelik bir şarta yer verilmemiş, özelleştirmenin ardından bayilerin prim oranları ve kâr marjı düşürülmüştür. Öte yandan Sisal Şans A.Ş. hasılat taahhüdünü gerçekleştiremediği gibi Milli Piyango bilet satışları da düşmüştür.

Milli Piyango’da doğru gitmeyen bir şeylerin olduğu açıktır. Milli Piyango ve şans oyunlarının TVF tarafından özel bir şirkete devredilmesiyle ilgili konuların tüm boyutlarıyla TBMM tarafından araştırılarak değerlendirilmesi amacıyla bugün TBMM’ye bir Araştırma Önergesi sunulmuştur."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.