"Sağlık Alanında Eğitim Gören Gençler Mesleklerini Yapmak İstiyor"

İstanbul

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, sağlık alanında eğitim gören gençlerin işsizlik sorununun bir an evvel çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, sağlık alanında eğitim gören gençlerin işsizlik sorununun bir an evvel çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek Meclis Başkanlığı’na bir araştırma önergesi sundu. Sağlık alanında eğitim alan toplam öğrenci sayısının 277 bini geçtiğini belirten CHP’li Şeker, “vatandaşların nitelikli bir sağlık hizmeti alabilmesi için ülkemizin iyileştirilmiş, nitelikli eğitim almış bir sağlık ordusu ile hizmet vermesi şarttır. Nitelikli sağlık personelinin verdiği hizmetin önemi özellikle COVID-19 pandemisi ile birlikte bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Ancak sağlık alanında gerek kamu sektöründe gerek özel sektörde istihdam edilen personel sayısı, sağlık neferi olarak ülkesine hizmet etmek için bu alanda eğitim alan gençlerimizin sayısının yanında oldukça az. Gerek önlisans, lisans ve gerekse sağlık meslek liseleri düzeyinde gerekli planlama ve ihtiyaç analizi yapılmadan teşvik edilen eğitim kurumlarından mezun olan gençler işsizlikle karşı karşıya kalıyor” dedi.

Ameliyat teknisyeni, yaşlı bakım teknikeri, anestezi teknisyeni, biyolog, çevre sağlığı teknisyeni, çocuk gelişimcisi, diş protez teknisyeni, diş teknisyeni, diyetisyen, fizik tedavi teknisyeni, fizikoterapist, ilk ve acil yardım teknisyeni, ilk ve acil yardım teknikeri, kalp akciğer pompa çalışma teknisyeni, laboratuvar teknikeri, laboratuvar teknisyeni, odyolog, odyometri teknikeri, odyometri teknisyeni, ortopedi teknisyeni, patolojik anatomi teknisyeni, perfüzyonik pompa teknisyeni, protez teknisyeni, psikolog, diyaliz teknikeri, radyoloji teknisyeni, hemşire, acil tıp teknisyeni, röntgen teknisyeni, sağlık fizikçisi, sağlık savaş memuru, sağlık teknikeri, sağlık teknisyeni, sitopatoloji, bio medikal teknikeri, sosyal çalışmacı, tıbbi sekreterlik, tıbbi teknolog, eczacı teknisyeni, toplum sağlığı teknisyeni gibi alanlarda yüzbinlerce gencin eğitim aldığını belirten CHP’li Şeker, gençlerin eğitimini aldıkları mesleklerini yapamadıklarını belirtti.

CHP’li Şeker önergesinde aşağıdaki verilere yer verdi:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre sağlık alanında eğitim almak için yeni kayıt yaptıran lisans öğrencilerinin sayısı 2013/14 eğitim yılında 40.545 iken 2019/20 eğitim yılında 65.737’ye, toplam öğrenci sayısı da 156.638’den 277.472’ye çıktı.

2009/10 eğitim yılında 61 olan tıp fakültesi sayısı 2018/19 eğitim yılında 96’ya çıktı, aynı süre zarfında 38 bin olan tıp fakültesi öğrencisi sayısı 90 bine yaklaştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.