"Bu torba bir suç ve günah torbasıdır"

Kocaeli

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, “TBMM Genel Kurulunda görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında yaptığı konuşmada “Bu torba yasa bir suç ve günah torbasıdır.” diyerek teklifi çok sert bir dille eleştirdi.

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kocaeli Milletvekili, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tahsin Tarhan, “TBMM Genel Kurulunda görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında yaptığı konuşmada “Bu torba yasa bir suç ve günah torbasıdır.” diyerek teklifi çok sert bir dille eleştirdi.

“Teklife karşı çıkmayan her vekil Anayasa suçu işliyor”

Milletvekillerinin Anayasaya bağlılık yemini ederek göreve başladığını hatırlatan Tarhan, “Teklifin birinci maddesinin Anayasaya aykırılığı mahkeme kararıyla tescillenmiştir.  Anayasa Mahkemesi teklifin birinci maddesiyle aynı içerikteki düzenlemeyi “Limanların işletme sürelerinin ihalesiz bir biçimde 49 yıla uzatılmasında kamu yararı yoktur, ihalesiz bir uzatma Anayasal güvence altında olan rekabeti koruyucu hükümlerin ihlalidir.” diyerek iptal etmişti. Hepimiz görevimize bir yeminle başladık. “Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim” dedik. Anayasaya, yasaya ve mahkeme kararlarına aykırı bu teklife karşı çıkmak milletvekili andının gereğidir. Karşı çıkmayan her bir Milletvekili Anayasa suçu işlemektedir.” dedi.

“Sabaha karşı verilen korsan teklifle vatandaşın sırtına 200 milyar lira ek borç yüklendi”

“İktidar tarafından tarihte görülmemiş bir şekilde; Genel Kurulda 2023 bütçesi görüşülürken, 2022 bütçesine ek borçlanma getirmek için bir milletvekilinin imzasıyla teklif verildi. Korsan bir kanun maddesiyle, bütçe konusunda Plan ve Bütçe komisyonu uzmanken, bütçe konusu ihtisas alanına girmeyen Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna borçlanma yasasında değişiklik için verilen bu teklifle, tek kalemde 200 milyar lira daha borç altına girilmesini meclisin onaylaması istendi.” diyen Tarhan sözlerine şöyle devam etti; “Bu teklif daha önce kanunsuz biçimde yetki delinerek borçlanma yapıldığını ortaya koydu, siz de yılın bitimine 15 gün kala bu yapılan kanunsuz harcamayı onaylamak için emri aldınız. Anayasa'yı, yasamayı, yargıyı paspas ederek, Meclis’in bütçe hakkını gasp ettiniz.”

“Vatandaşın ahı sandıkta indirecek şahı”

Tarhan konuşmasına şu sözlerle tamamladı; “Bu torba Anayasayı ihlal ve günah torbası. Gün gibi açık bir ah Torbası. Anayasayı ve Anayasa Mahkemesi kararlarını hiçe sayarak, limanları peşkeş çekme inadınız yüzünden gelecek nesillerin ahı üzerinizde. Bağımsız yargı yerine, ihraç edilen insanların kaderini onları ihraç eden kurumun ellerine bıraktığınız için o insanların evlatlarının, ailelerinin ahı üzerinizde. Bir sendika güçlensin diye, kapatmaya and içtiğiniz sendikaların ve o sendikalara üye olan memurların ahı üzerinizde. Bugüne kadar silmeyip, seçim dönemini beklediğiniz, Genel Sağlık Sigortası prim borcu yüzünden yıllardır hastaneye gidemeyenlerin ahı üzerinizde. Seçim olmasa asla silmeyeceğiniz TEDAŞ faturalarının altında ezilen çiftçilerin ahı üzerinizde. Bir gecede 200 milyar lira daha borca soktuğunuz vatandaşın ahı üzerinizde. Onca ah yerde kalmayacak. Mazlumun ahı sandıkta indirecek şahı!”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.