"EYT’liye bütçe yok, dernek yöneticilerine çift maaş garantisi var”

Kocaeli

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kocaeli Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tahsin Tarhan, Komisyonda görüşülen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde söz alarak önemli açıklamalarda bulundu.

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kocaeli Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tahsin Tarhan, Komisyonda görüşülen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde söz alarak önemli açıklamalarda bulundu.

“Vatandaşın lehine ne önerdiysek reddedildi”

TRT Payı ile ilgili yapılan düzenlemeyi eksik bulduklarını belirten Tarhan: “TRT payı 2022'de kaldırılıyor, bu düzenlemenin sonunda yapılıyor olması güzel. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz yıllardan beri bunu gündeme getiriyoruz. Bunun geç de olsa uygulanması bizim için olumlu. Ama neden Ocak ayı? Bütün kanunlar yürürlüğe girdiği tarih itibariyleydi, bu neden Ocak ayı? Millet zaten zorda, faturayı ödeyemiyor, elektrik faturaları ödenmediği için elektrikler kesiliyor. Kışın en zor döneminde, Ocak ayında. Bunu değiştirelim, yürürlük tarihi itibariyle uygulanması gerekiyor. Konu üzerine ek madde önergemiz var, bunun da kabul edilmesi gerektiğini belirttik. Su, elektrik, gaz, ısıtma soğutma ve benzeri enerji dağıtım veya kullanımlarında Ekim-Mart aylarında KDV'yi sıfırlayalım dedik, kabul etmediler. Tarımsal üretimde borçları yüzünden elektriği kesilenlere elektrik yeniden verilsin dedik, kabul etmediler. Borçları nedeniyle doğalgazı kesilenlere yeniden doğalgaz verilsin dedik, kabul etmediler. Vatandaşın lehine ne önerdiysek reddedildi” dedi.

“Limanlar yandaşa ihalesiz 49 yıllığına peşkeş çekiliyor”

    Tarhan sanayi komisyonuna gelen torba teklifin 16. Maddesi ile limanların ihalesiz olarak özelleştirme sürelerinin uzatıldığına dikkat çekti: “16'ncı maddeyle limanların işletme süreleri kırk dokuz yıllığına uzatılıyor. Öncelikle bu madde Anayasa'ya aykırıdır. İhale yapılmadan, daha önce ihaleye girmiş firmalar açısından eşitlik ilkesine aykırı. Bu açık açık gösteriyor ki yandaş firmalara verilen bu ihalelerin işletme süreleri kırk dokuz yılı uzatmakta; üstelik ihalesiz, yarışmasız, pazarlıksız. Hangi vicdana, akla sığar; anlamış değilim. Bu ülkenin limanlarını Katarlılara, 5'li çetelere ihalesiz vermek için getirmek istediğiniz bu düzenlemeye Anayasa'ya aykırı olduğu için karşıyız”.

Sözlerini sürdüren Tarhan: “Limanlara bir baktığımız zaman Antalya Limanı 2028'e kadar Katarlılara verilmiş, şimdi tekrar on dokuz yıl uzatılıyor. Hopa Limanı 2027'de doluyor, düşünün yani kaç yılındayız, on dokuz yıl uzatılıyor. Çeşme Limanı, Marmaris Limanı, Mersin Limanı, İskenderun Limanı on üç yıl uzatılıyor.  TCDD gibi devlet kurumlarına ait birçok liman, özel şirket ya da konsorsiyumlara sınırları değişkenlik gösteren anlaşmalarla devrediliyor. Özelleştirme ihaleleriyle işletme hakları devredilen limanlara ilişkin getirilen bu düzenlemeyle ihalesiz, pazarlıksız olarak sözleşmelerin süresi kırk dokuz yıl uzatılacak.  Kocaeli Derince'de bulunan Safiport TCDD'ye aitken 2015'te işletmesi özelleştirilen limanda otuz dokuz yıl olarak belirlenen işletme hakkı bu düzenlemeyle otomatik olarak on yıl daha uzayacak. TCDD'ye ait olan diğer limanlarda durum farklı değil. İskenderun Limanı özelleştirilmesi sonucu 2011 yılından itibaren Limak'ın otuz altı yıl işletmesine verilmişti. Şimdi, bu teklifle Limak on üç yıl daha bu limanı işletmeye hak kazanacak; otuz altı yıl yetmiyor. Yani artık sizin torunlarınız milletvekili olduğu zaman kanunu düzenler, Limak ancak o dönemler bu işi bırakır. Mersin Limanı’nın işletmesini 2043'e kadar yürütebilecekken bu yasa teklifiyle 2056 yılına kadar işletme hakkına sahip olacak PSA AKFEN firması.  Bandırma Limanı’nı Çelebi Holding ve Samsun Limanı’nı CEYNAK 2059'a kadar işletecek, bu usulsüzlükler saymakla bitmez. Bu madde teklif metninden acilen çıkarılması gerektiğini vurguladık. Konu ile ilgili önerge sunduk ancak önergemiz kabul edilmedi” dedi.

“Teklifte EYT’liye bütçe yok, dernek yöneticilerine çift maaş garantisi var”

    Tarhan teklifin 24'üncü maddesiyle çift maaşın önünün açıldığını savundu: “Getirdiğiniz her yasada çift maaşın önünü açma çabasına ısrarla devam ediyorsunuz. Bir yanda partili Cumhurbaşkanı kazanılmış hakları geriye dönük yasayla ellerinden alınan EYT'li vatandaşlarımıza ‘Yok öyle hem emekli olup hem gidip çalışmak’ diyor. Diğer yanda bu yasa teklifinde Kızılay, Yeşilay, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı gibi kendi atayacağınız kişilere çift maaş vermekten geri durmuyorsunuz. Bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğunu görmezden gelip yasa değiştirmeye kalkıyorsunuz. EYT'lilere geldiği zaman bütçe yok ama vakıf, dernekler gibi işte, kurumlarda yönetim kurulu üyeliği gibi bunlara geldiği zaman bütçe var, hemen çift maaşı kanunla yasallaştırmaya çalışıyorsunuz. Bu madde kesinlikle Anayasa Mahkemesinden döner diyorum. Maddenin teklif metninden çıkarılmasını talep ettik. Ancak rant uğruna bu önerimiz de kabul görmedi”.

    Tarhan sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Ülkemizin geldiği durum net ve ortadadır. Yoksul zorda, geçim sıkıntısında; asgari ücret açlık sınırının altında, esnafların çekleri yazılıyor, senetleri protesto oluyor, her hafta bir vatandaşımız intihar ediyor ama baktığımız zaman, yandaş şirketlere indirimlerle meşgulüz, gelen her kanunda bir indirim var, her gelen kanunda Türkiye'nin o 5'li müteahhitlerine bir destek var, bir yardım var. bu kanun teklifinde TRT payı gibi olumlu maddeler var ama kanun teklifinin bütününe baktığınız zaman içinde rant var diyorum.Torba kanun teklifi komisyondan geçti ancak genel kurulda direnişimizi sürdüreceğiz.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.