Koro isimlerinden "Türk" kelimesinin çıkarılmasına tepki!

Kocaeli

Kültür ve Turizm Bakanlığı alınan kararla bazı koro isimlerindeki “Türk” kelimesini çıkardı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı alınan kararla bazı koro isimlerindeki “Türk” kelimesini çıkardı. Bu karar, Çözüm Süreci’nde alınan Andımız kararını hatırlattı. Karara İYİ Parti’den sert tepki geldi. Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması isteği ile TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Önergesinde;

“Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Bakanlık Makamı’na 23.03.2021 tarihli bir yazı gönderilmiş, “Taşra Teşkilatında Düzenleme” konulu yazıda birtakım yeni uygulamalara gidildiği ifade edilmiştir. Bazı koro isimlerinden Türk kelimesi çıkarılmış, "Birleştirme" adı altında yapılan uygulamada, Devlet Halk Dansları Topluluğu Müdürlüğü’nün de Ankara'dan İstanbul'a taşınmasına karar verilmiştir.” diyen Türkkan,

Buna göre;

Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğü’nün İstanbul Halk Müziği Araştırma ve Uygulama Korosu Müdürlüğü bünyesi altına alınmak üzere kapatılarak İstanbul Halk Müziği Araştırma ve Uygulama Korosu Müdürlüğü ile birleştirilmesine, Şanlıurfa’daki Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğü’nün isminin Şanlıurfa Sıra Gecesi Müzik Topluluğu Müdürlüğü olarak değiştirilmesine, Elazığ’daki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü’nün isminin Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu Müdürlüğü olarak değiştirilmesine, Diyarbakır’daki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü’nün isminin Diyarbakır Medeniyetler Müziği Korosu Müdürlüğü olarak değiştirilmesine, Edirne’deki Devlet Türk Müziği Topluluğu Müdürlüğü’nün isminin Edirne Rumeli Müzikleri Topluluğu Müdürlüğü olarak değiştirilmesine karar verildiğini ifade etti.

bu kararın Danıştay’ın “Andımız”ın okutulmaması kararı ve Devlet Nişanı verilecek Arap liderleri ve iş adamlarının Atatürk kabartmalı nişanlardan rahatsız olması nedeniyle Atatürk’ün bu kabartmalardan çıkarılması ile aynı döneme denk gelmesi bir rastlantı mı?

korolardan “Türk” kelimesinin çıkarılması kararı bu kararların devamı niteliğinde mi alındı?

İşte Türkkan’ın soruları;

1-Bakanlık bünyesinde “Birleştirme” adı altında yapılan uygulamalar ile adı geçen koro isimlerinden “Türk” kelimesinin çıkarılmasına neden ihtiyaç duyulmuştur, bunun gerekçeleri nelerdir?

2-Koro isimlerinden “Türk” kelimesinin çıkarılması kararı kimin ya da kimlerin tavsiyesi doğrultusunda alınmıştır?

3-Çözüm Süreci döneminde “Türk” kelimesinin ırkçılık çağrışımı yaptığı görüşü savunularak “Andımız”ın kaldırılması istenmiş ve bu doğrultuda adım atılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı da mı aynı görüşe sahiptir, korolardan “Türk” kelimesinin çıkarılması kararı bu doğrultuda mı alınmıştır?

4-Bakanlık’ın bu kararının Danıştay’ın “Andımız”ın okutulmaması kararı ve Devlet Nişanı verilecek Arap liderleri ve iş adamlarının Atatürk kabartmalı nişanlardan rahatsız olması nedeniyle Atatürk’ün bu kabartmalardan çıkarılması ile aynı döneme denk gelmesi bir rastlantı mıdır, yoksa Bakanlık, korolardan “Türk” kelimesinin çıkarılması kararını bu kararların devamı niteliğinde mi almıştır?

5-Devlet Halk Dansları Topluluğu Müdürlüğü’nün Ankara'dan İstanbul'a taşınmasına karar verilmesinin gerekçeleri nelerdir, bu karar Halk Dansları Topluluğu’nu ticarileştirilmek için mi alınmıştır?

6-Bazı koro isimlerindeki “Türk” kelimesinin kaldırılması kararından vazgeçilerek yeni bir düzenleme ile tekrar “Türk” kelimesinin eklenerek korolara eski isimlerinin verilmesi yönünde bir karar alınması düşünülmekte midir?
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.