"Ölülerimizi saymaktan da acizler"

Kocaeli

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 2020 ve 2021 yıllarına ait ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerinin yayınlanmamasına ilişkin bilgi talep ettiği soru önergesine Bakan Nebati’nin imzasıyla gelen cevabı kamuoyuyla paylaştı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bağlı olduğu Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına sunduğu ve 2020 ve 2021 yıllarına ait ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerinin yayınlanmamasına ilişkin bilgi talep ettiği soru önergesine Bakan Nebati’nin imzasıyla gelen cevabı kamuoyuyla paylaştı.

Tarhan, “2020 yılına kadar ülkemizde bir önceki yılın ölüm istatistikleri düzenli olarak takip eden yılın haziran ayında TÜİK tarafından yayınlanmakta iken, 2020 yılının ölüm istatistikleri üzerinden 2 yıl ve 2021 yılının istatistikleri üzerinden 1 yıl geçmesine ve Ağustos ayına gelmemize rağmen halen yayınlanmadı. 2019 yılı Ölüm İstatistikleri Raporunda bir sonraki raporun 2021 haziran ayında yayınlanacağı açıklanmışken aradan iki haziran ayı geçti. Bakanlık tarafından verilen cevap ise hükümetin acizliğini ortaya koyuyor.”dedi.

“Ölüm verileri kasti olarak mı saklanıyor?”

Bakanlıktan verilen cevapta TÜİK’in ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini, İçişleri Bakanlığı uhdesindeki MERNİS veri tabanında yer alan ölüm verisi ile Sağlık Bakanlığı Ölüm Bildirim Sisteminden elde edilen veriler derlenerek hazırlandığının, ancak iki Bakanlığın da bu verilerdeki çalışmalarını sürdürdüğünden raporun tamamlanamadığının belirtildiğini söyleyen Tarhan “2 yıldır bu verileri derleyememek acziyettir. Biz devletin kurumlarının böylesi bir acz içinde olmamasını umuyoruz. Ama o zaman da başka bir soru işareti ortaya çıkıyor 2020 ve 2021 ölüm istatistikleri neden bir türlü derlenmiyor. Covid -19 salgınının çıktığı ve halen devam ettiği de dikkate alındığında bu veriler kasti olarak mı saklanıyor sorusunun cevabını üç Bakanlık da vermelidir.” diyerek istatistiklerin olağan açıklanma sürelerinde açıklanmamış olmasını eleştirdi.

“Ölüm istatistikleri konusundaki şaibeye son verilmelidir.”

Türk Tabipleri Birliğinin uzun süredir yaptığı çalışma ve açıklamalarda COVID-19’a bağlı ölümlerle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan resmi rakamların gerçeği yansıtmadığının ve şeffaf davranılmadığının belirtildiğini söyleyen Tarhan, “Ülkede keyfi yönetim nedeniyle her konuda şaibeler, spekülasyonlar, dezenformasyon söz konusu. Salgın ve ölüm gibi bir konuda bile verileri saklama çabası gerçeklerin toplum ve bilim çevreleriyle paylaşılmasının salgınla baş edebilmenin başlıca gerekliliği olduğunu gözardı etmektir. Bu istatistikler acilen yayınlanmalı ve kamuoyu  aydınlatılmalı Ölüm istatistikleri konusundaki şaibeye son verilmelidir.”dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.